Enorm grote neolithische begraafplaats ontdekt in Polen

0
755
Excavation of the Neolithic cemetery in Poland. Photo J. Bulas
Archeologen hebben in Polen een grote begraafplaats uit het neolithicum ontdekt. Het bevat tientallen graven van 5500 jaar geleden.

De plek is bij toeval ontdekt bij het dorp Debiany in zuid-centraal Polen door een team van archeologen die satelietfoto’s aan het bestuderen waren.

Er werd in eerste instantie een vierhoekige vorm gevonden omringd met een greppel. Door middel van geofysisch onderzoek is duidelijk geworden dat het een grote begraafplaats moet zijn geweest. Na het geofysisch onderzoek zijn de archeologen gestart met een groots onderzoek en hebben het onderzoeksterrein vergroot en vonden daarna tientallen graven. Het onderzoek gaat nog door en de verwachting is dat er nog veel meer gevonden wordt.

Ieder graf is uitgelijnd met houten palen, in tegenstelling tot de bekende stenen graven uit deze periode. De grafheuvels hebben een trapeziumachtige vorm omringd met een houten palisademuur met daaromheen greppels met een lengte van 40 tot 50 meter.

Archeoloog Marcin M. Przybyła vertelt dat de meeste overblijfselen van de overlevenden en grafgiften al zijn weggehaald toen de begraafplaats nog in gebruik was. Dit patroon wordt vaak gezien in begraafplaatsen in Polen uit die tijd.

Het onderzoek is nog in volle gang.

Een paar van de graven. Ze waren helemaal leeg zoals vaak het geval is met graven uit deze periode in Polen. Foto J Bulas

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.