Het Hunebedcentrum is een van de grondleggers van de Europese organisatie Megalithic Routes. Het is een netwerk van intussen bijna 40 oganisaties uit allerlei landen uit Europa die samen meer bekendheid willen geven aan megalithische monumenten zoals de hunebedden. De organisaties zijn zeer divers van samenstelling, dat varieert van musea tot universiteiten, van overheden tot toeristische organisaties. Een van de doelstellingen is om de monumenten te ontsluiten door middel van routes. Misschien dat het ooit mogelijk is om helemaal van Zuid-Europa naar Noord-Europa te kunnen reizen langs plekken waar onze voorouders hebben gewoond en hun sporen hebben achtergelaten.

Er worden jaarlijks diverse activiteiten georganiseerd zoals de Europese Dag van de Megalithische Cultuur in het laatste weekend van april waarop alle deelnemende organisatie iets organiseren rondom een thema. In 2021 is het thema ‘de oorsprong van de stenen’. Verder zijn er congressen, workshops en meer.

De komende tijd is het doel om nieuwe leden te zoeken waaronder de beroemde megalithische locaties in Europa zoals Stonehenge in Engeland, Carnac in Frankrijk, Newgrange in Ierland, Antequera in Spanje en Alentejo in Portugal.

Megalithic Routes heeft een account op Facebook waar veel informatie over de verschillende megalithische monumenten in Europa en de wereld is te vinden.

Megalithic Routes is onderdeel van de Cultural Routes of Europa. Dat is een verzameling van gethematiseerde routes op allerlei plekken in Europa. Voorbeelden zijn de Mozart route, de Viking route, prehistorische grottenkunst route enz.

Een aantal van de Cultural Routes of Europe

Vorig artikelEEN BRONZEN VISJE -Hoofdstuk 9
Volgend artikelFjälskjär rapakivi-graniet
Harrie Wolters is algemeen directeur van het Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.