Oudste mand ter wereld gevonden in Israel

0
1092
De 10.500 jaar oude mand die onlangs is gevonden in de Judea Woestijn van Israel, in de Muraba’at Cave. Foto is van Yaniv Berman, courtesy of Israel Antiquities Authority

In Israël, in de Judea woestijn, is in de Murabaat grot de oudste mand ter wereld gevonden, maar liefst 10.500 jaar oud. De mand met deksel was leeg maar er wordt gehoopt dat met de nieuwste technieken kan worden achterhaald wat er in heeft gezeten maar ook waarvan het gemaakt is.

De mand is zeer bijzonder omdat hij zo oud is maar ook zo compleet. Het is gemaakt in een periode dat er nog geen aardewerk werd gemaakt. De mand heeft een inhoud van 92 liter. De archeologen hebben intussen de conclusie getrokken dat de mand door twee mensen is gemaakt waarvan er eentje linkshandig moet zijn geweest.

Ook is bekend dat de mensen die het hebben gemaakt niet in de grot woonden maar het alleen gebruikten als opslagruimte.

In de Judea woestijn is momenteel een grootschalige actie bezig om de archeologische geheimen in de grotten aldaar veilig te stellen. Dit nadat er steeds meer geplunderd werd door lokale mensen. Tijdens deze zoektocht zijn ook nieuwe fragmenten van Bijbelteksten gevonden en is een 6000 jaar oud gemummificeerd kinderlijkje gevonden die in een dekentje gewikkeld was.

Conservatie van de mand in het laboratorium van Israels nationale organisatie voor oudheden. (Yaniv Berman, Israel Antiquities Authority)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.