Terugblik Conferentie European Geoparks Network

0
427

Het Hunebedcentrum is onderdeel van het netwerk van partners van het Hondsrug Unesco Geopark. We hebben daarbij de belangrijke taak om het verhaal te vertellen over de ijstijden en de prehistorie. Onderdeel zijn betekent dat we ook verplichtingen hebt. Op wereldschaal vindt jaarlijks een bijeenkomst plaats waar belangrijke speerpunten worden benoemd. Hieronder kunnen jullie de belangrijkste uitkomsten van de bijeenkomst zien. Ook voor ons als Hunebedcentrum betekent dit dat we moeten gaan nadenken over bijv. klimaatverandering. Samen met het projectbureau van Hondsrug UNESCO Geopark gaan we plannen maken.

26 januari kwamen de 81 geoparken van 26 landen van het European Geoparks Network online bijeen. Wat is er zoal besproken?

  • Als de Executive Board of UNESCO er mee instemt zal het Global Geoparks Network worden uitgebreid met 8 nieuwe geoparken: ze bevinden zich in Denemarken, Finland, Duitsland, Griekenland, Indonesië, Polen en twee in Italië. We komen dan op 169 geoparken wereldwijd in 44 landen!
  • Vanuit UNESCO is nogmaals benadrukt dat het belangrijk is dat geoparken initiatieven nemen op het gebied van klimaatverandering.
  • Door de coronacrisis is de evaluatie van (aspiring) geoparken aanzienlijk vertraagd. Er moeten in 2021 maar liefst 139 missies georganiseerd worden. De organisatie en planning hiervan is een grote uitdaging.
  • Aan het eind van de bijeenkomst vonden presentaties plaats over acties in het kader van klimaatverandering. UNESCO heeft als motto: ‘Change the minds not the climate’. Zo waren er onderwerpen als restauratie van verdwijnend veen en alternatieve energie. UNESCO-Geopark De Azoren presenteerde het initiatief voor een geothermiecentrale.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.