Hotspot Kymmelsberg in Hondsrug UNESCO Geopark

0
704
De Kymmelsberg gezien vanuit het beekdal (foto Jannes van Echten)

Aan de rand van het beekdal van de Drentsche Aa liggen op sommige plaatsen zandduinen. Het hoogste duin vind je bij het dorp Schipborg: de Kymmelsberg. Bovenop de Kymmelsberg heb je een prachtig uitzicht over de Drentsche Aa zoals die hier door het landschap kronkelt.

Rivierduin

Tijdens de Saale-ijstijd woelde een rivier van ijs in het Hondsruggebied het landschap om tot lange ruggen en dalen. Aan het eind van die ijstijd sleep het smeltwater tussen de ruggen onder andere het stroomdal van de Drentsche Aa uit. Wat ijs en water achterlieten, was een ruig landschap met hoogteverschillen van tientallen meters. Duizenden jaren later tijdens de Weichsel-ijstijd joeg de wind onvoorstelbare hoeveelheden zand over de vlaktes. De laag dekzand streek de grootste plooien in het landschap glad. Aan de rand van het beekdal blies de wind het zand op tot hoge rivierduinen, zoals de Kymmelsberg.

De Kymmelsberg bij Schipborg (foto Jannes van Echten)

Locatie van de Kymmelsberg

Coördinaten: 53°04’04.7″N 6°40’11.7″E

Meer hotspots in het Hondsruggebied

Bent u geïnteresseerd in de hotspots van het Hondsruggebied dan raden we u aan om eens te kijken op de website van Hondsrug Unesco Geopark.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.