Hoe je zelf archeologische locaties kunt opsporen achter de computer

0
1245
AHN kaart

Het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is een digitale kaart waarop de hoogte van locaties in Nederland kan worden afgelezen. Gemiddeld zijn er zo’n 8 hoogtemetingen genomen per vierkante meter om de kaart te kunnen maken. Dat, gezien de landelijke schaal, is erg gedetailleerd.

Het gebruik van de AHN

De kaart wordt veel gebruikt door organisaties zoals waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat. Aan de hand van de hoogte en het hoogteverloop van het maaiveld wordt bepaald of het water voldoende van het land kan stromen, hoe hoog het waterpeil in de sloten mag zijn, het water in rivieren, uiterwaarden en sloten voldoende kan worden afgevoerd en of de dijken nog hoog en sterk genoeg zijn. Daarnaast wordt de kaart ook veel gebruikt in de archeologie.

Archeologie en de AHN

Archeologen gebruiken de AHN om archeologische structuren te herkennen door te kijken naar kleine hoogteverschillen ten op zichtte van hun omgeving. Soms zijn die verschillen zo gering dat je dat op het blote oog niet kunt zien, maar wel op de AHN.

Die structuren zijn zeer uiteenlopend, een aantal voorbeelden zijn terpen, wallen, vestigingen, het verloop van oude rivieren en natuurlijk de hele Hondsrug. Een ander welbekend voorbeeld zijn prehistorische akkers (ook wel raatakkers of Celtic Fields genoemd). Via de link zie je de raatakkers op het Noordsche Veld in Drenthe. Hoewel deze raatakkers erg duidelijk zichtbaar zijn op de AHN, zullen ze erg moeilijk waar te nemen zijn op locatie. Grafheuvels zijn ook structuren die erg goed zichtbaar kunnen zijn de op AHN.

Zelf zoeken

Op de website van de AHN kun je ook zelf aan de slag met de postcodetool. Zo kun je zien hoe jouw directe omgeving eruit ziet op basis van hoogtemetingen. De AHN viewer heeft veel opties. Zo kun je verschillende kaartlagen aan en uit zetten. Zoek de archeologische structuren op die bij jou in de buurt liggen of ga op zoek naar nieuwe gebieden om te bewonderen. Het nadeel van de AHN is dat je niet door bomen heen kunt kijken. Dus een mooie grafheuvel opzoeken in een bos, gaat niet lukken op deze kaart. Dat kan wel met LiDAR data.

Bronnen:

https://www.ahn.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.