D34, photo by Hans Meijer

Onderzoekers en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) starten op 21 juni met een archeologisch onderzoek op een terrein naast hunebed D34. Gedurende drie weken zoeken ze onder leiding van prof.dr. Daan Raemaekers naar het antwoord op de vraag waar het gebied rondom het hunebed in het verleden voor werd gebruikt.

De hunebedden zijn monumenten uit de steentijd en zo’n 5000 jaar oud. De prehistorische boeren bouwden de grafkamers van grote stenen, waarna de kamer met een zandheuvel werd afgedekt. In de kamers werden mensen begraven waarvan de botten inmiddels al lang vergaan zijn. We weten veel minder van de rol die het gebied rondom het hunebed speelde in het verleden: woonden hier mensen? Werden ook hier mensen begraven? Vonden hier rituele activiteiten plaats? Op die vragen willen de onderzoekers duidelijkheid krijgen.

De archeologen verzamelen de vondsten uit de ondergrond. Het kan hier gaan om vuurstenen werktuigen of fragmenten aardewerk. Deze zullen aan de RUG bestudeerd worden om duidelijk te krijgen welke soort activiteiten er zijn uitgevoerd. Zo krijgen ze een indruk van de rol die het gebied speelde voor de hunebedbouwers.

Zie ook het nieuwsbericht op RTV Drenthe.

Deze publicatie en film maakt deel uit van het project Oerschool en oeracademie (met projectnummer NWA.1397.201.001 van het onderzoeksprogramma NWA Wetenschapscommunicatie 2020 dat (mede) is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

NWO
Vorig artikelOpnieuw bij de Vuursche Kei: de inwijdingsreis van het stamhoofd (Utrecht)
Volgend artikelEen zeldzame zwerfkei die nog zeldzamer bleek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.