Hire Benakal, megalitisch complex in India

0
584
Sudeep m, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Hire Benakal (or Hirebenakal) is een locatie met megalithische monumenten in de Indiase deelstaat Karnataka. Het ligt 10 kilometer ten westen van Gangavati in het district Koppal. Het complex is gebouwd tussen 800 en 200 v.Chr. Het complex bestaat uit ongeveer 400 monumenten. Daarmee is het het grootste megalithische complex van India (van de 2000 locaties die India rijk is!). Het complex wordt sinds 1955 beschermd door de Archaeological Survey of India (ASI). Hire Benakal staat sinds 19 mei 2021 op de nominatielijst van de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Hire Benakal. Foto Deccan Herald

Het complex is meer dan 2000 jaar geleden gebouwd tussen 800 en 200 v. Chr. Dat is in India de ijzertijd, een tijd die meer dan 1000 jaar heeft geduurd. De eerste publicatie waarin het complex beschreven wordt stamt uit 1835 in de Journal of the Royal Asiatic Society door Philip Meadows Taylor. Daarna is er een eeuw lang niets meer over geschreven totdat in 1944-1948 Sir Mortimer Wheeler een archeologisch onderzoek startte. De publicatie hiervan verscheen in 1975. Pas de laatste jaren is er opnieuw archeologisch onderzoek gestart door Andrew Bauer van het Department of Anthropology van de Stanfort University. Hij heeft meer dan 1000 verschillende plekken gevonden in een gebied van in totaal 20 hectare. Het is een verzameling van allerlei begravenisstructuren zoals menhirs, steencirkels en dolmens.

Sudeep m, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

In totaal staan er in het gebied meer dan 400 dolmens. Meestal staan ze in clusters bij elkaar. Het zijn allemaal kamers met drie zijden met daarbovenop een deksteen. De kleinste exemplaren zijn 50 tot 100 cm. De grotere kunnen tot 3 meter groot zijn. Er zijn ook dolmens/kisten die zijn ingegraven. De meeste zijn ingestort. Velen hebben een rond gat als ingang (een zogenaamd ‘zielegat’). In de omgeving worden ook rotsoverhangingen gevonden met tekeningen van dansende mensen, jachttaferelen en dieren. Een bijzondere vondst is een soort van drum met een doorsnede van 2 meter, gemaakt van steen die bovenop een grote rots van 10 meter staat. Als er met een houten hamer op geslagen wordt is het geluid tot een kilometer te horen.

Het gebied wordt nog altijd niet heel goed beschermd. Er zijn veel illegale opgravingen geweest en nog altijd worden de dolmens gebruikt als veeschuurtjes. Het effect hiervan is dat er vele zijn ingestort. Door de nominatie voor de UNESCO Werelderfgoedlijst zal het complex beter beschermd worden.

Rotstekeningen, Sudeep m, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons
Sudeep m, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.