Touw maken van de brandnetel

0
2325

Touw maken van de brandnetel – in dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je uit de brandnetels vezels haalt en deze verwerkt tot een stuk touw. De maand augustus is een goede maand om dit te doen.

1. Zoek lange brandnetels en snij de stengel vlak boven de grond af. Selecteer bij voorkeur de brandnetels met een rode kleur aan de stengel;

2. Verwijder alle bladeren met een handschoen en plet de stengel zodat de vezels los komen van het merg. Ga met een mes over de stengel drukken of sla met een steen op de stengel die ligt op een steen. De vezels moeten intact blijven.

3. Scheid de vezels van de merg door de stengel te breken. Werk van achter naar voren door steeds een stuk te breken met de wijsvinger. Verwijder de niet-buigzame houtvezels.

4. De vezels zijn meteen bruikbaar voor het maken van een verbinding. Laat de brandnetels drogen als je het later wilt gebruiken of tot touw wilt verwerken. Door de vezels van brandnetel te twijnen maak je er een touw van.

Het twijnen van de brandnetel – touw maken van de brandnetel

5. Voorafgaand aan het twijnen kan je ervoor kiezen om de vezels licht vochtig te maken.

6. Pak de vezels samen en maak een lus door de uiteinden naar elkaar toe te brengen. Hou de lus in je linkerhand tussen twee vingers en draai met de vingers van je rechterhand de twee (bundel) vezels van je af en leg ze over elkaar heen. Telkens eerst draaien en dan de vezels over elkaar leggen op dezelfde wijze. Ga door totdat het touw lang genoeg is.

Het touw zal krimpen bij het verder drogen. Voor gebruik kan je het touw nog iets vochtig maken zodat het buigzamer is.

Brandnetel.
Brandnetel. Afbeelding van sipa via Pixabay.

Bronnen

www.hunebednieuwscafe.nl/2021/06/eenvoudig-touw-en-bindmateriaal-maken-van-natuurlijke-bindmaterialen/

Dankwoord

De workshop van dinsdag 29 juni is mede mogelijk gemaakt door de Fonds voor Cultuurparticipatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.