Met als onderwerp jagen heeft onze specialist Sebastiaan een demonstratie jacht gegeven op dinsdag 15 juni. Deelnemers leerden meer over de jacht in de prehistorie – strikken en vallen, speerwerpen, speerwerpen met atlatl en boogschieten. Voorafgaand wordt kort ingegaan op het belang van sporen zoeken. Om een succesvol jager te zijn, is het lezen van dierensporen onontbeerlijk. In de archeologie worden weinig sporen gevonden van vallen en strikken, maar dat geeft niet aan dat deze niet werden gebruikt. Als we naar de hedendaagse culturen kijken valt het gebruik van vallen en strikken op door het gemak en weinig tijdsinvestering. Bewijs voor boogschieten en speerwerpen zijn er genoeg: bogen, speren, atlatls, speerpunten en pijlpunten. Bezoekers ervaren ontwikkeling van speerwerpen naar boogschieten.

Speer werpen
Tijdens het grootste deel van de prehistorie waren jagen en het verzamelen van voedsel de belangrijkste manieren voor de mens om aan eten te komen. Hiervoor gebruikte men verschillende soorten werktuigen, zoals vallen en strikken voor het vangen van wild en fuiken voor het vissen. Ook had de mens speren, speerwerpers en pijl en boog voor de drijfjacht. In de workshop werden verschillende vondsten van speren en speerwerpers of atlatl getoond. Na een stukje theorie kwamen de deelenemers in actie om speer en speerwerper te maken en te gebruiken. Hoe werp je een speer? Hoe werp je een speer met atlatl?

Boogschieten
Zo’n 12.000 jaar geleden kwam de boog in gebruik. De bogen werden uit een speciaal soort hout gemaakt, namelijk taxushout of iepenhout. Na het speerwerpen is het nu tijd om de pijl en boog uit te proberen.

Bronnen
https://www.hunebednieuwscafe.nl/2021/06/workshop-atlatl-met-speer-maken/
https://www.hunebednieuwscafe.nl/2021/06/workshop-boogschieten/
https://www.hunebednieuwscafe.nl/2021/06/workshop-speerwerpen/
https://www.hunebednieuwscafe.nl/2021/06/sporen-zoeken/
Dankwoord
De workshop van dinsdag 15 juni is mede mogelijk gemaakt door de Fonds voor Cultuurparticipatie.
