OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijdens het grootste deel van de prehistorie waren jagen en het verzamelen van voedsel de belangrijkste manieren voor de mens om aan eten te komen. Hiervoor gebruikte men verschillende soorten werktuigen, zoals vallen en strikken voor het vangen van wild en fuiken voor het vissen. Ook had de mens speren, speerwerpers en pijl en boog voor de drijfjacht. In het Oertijdpark geven we regelmatig workshops onder leiding van oermensen. We raden het aan om nooit zelf te doen zonder professionele leiding. Hoe werp je een speer? Hoe werp je een speer met atlatl?

Voorafgaand aan de workshop worden de regels ten behoeve van de veiligheid besproken door workshopgever. De speer is een wapen en kan met gemak 30 meter ver geworpen worden.

Regels voor veiligheid bij de workshop speerwerpen

– onder de 14 jaar onder ouderlijk toezicht;
– de speren worden pas bovenhands gehouden wanneer iedereen achter de streep staat;
– speren worden alleen gehaald door medewerkers van het Oertijdpark de ‘oermensen’;
– iedere deelnemer gooit drie speren.

Speerwerpen – stap voor stap

1. Hou de speer in het midden vast. Als je rechts bent met je rechterhand, anders met je linkerhand.

Speerwerpen – stap 1.

2. Zet je been voor aan de andere kant dan waarin je de speer hebt.

Speerwerpen – stap 2.

3. Zet drie stappen … een …

Speerwerpen – stap 3.

4. … twee …

Speerwerpen – stap 4.

5. … drie! En gooi vervolgens de speer weg.

Speerwerpen – stap 5.

Met een speerwerper gaat het werpen hetzelfde, behalve dat er nu in de werphand niet alleen de speer maar ook de speerwerper vastgehouden moet worden.

Speerwerpen met speerwerper.

Varianten van de workshop

Spel Ontdek de speerwerper – hoe ver?

Je hebt als doel samen met de anderen te ontdekken hoe de speerwerper werkt. Is het een stap vooruit? Is er een verschil met de afstand?

Stap 1: Gooi de speer zonder speerwerper. Iedereen gooit 1 keer. Volg de stappen 1 tot en met 5, van hierboven. Hoe ver komt de speer? Meet hoe ver de speren zijn gegooid.

Stap 2: Nu hetzelfde met de speerwerper. . Volg de stappen 1 tot en met 5, van hierboven. Hoe ver komt de speer? Meet hoe ver de speren zijn gegooid. Wat is het verschil?

Spel Ontdek de speerwerper – hoeveel kracht?

Je hebt als doel samen met de anderen te ontdekken hoe de speerwerper werkt. Is het een stap vooruit? Is er een verschil met kracht? Je plaatst meerdere strobalen op een gemakkelijke afstand, zo’n 6-10 meter (afhankelijk van de groep). Ontdek de kracht waarmee een atlatl in een strobaal komt vergeleken met de handspeer, door te kijken hoe diep elke speer erin zit. Misschien gaat hij zelf door de strobaal heen!

Stap 1: Gooi de speer zonder speerwerper. Iedereen gooit 1 keer. Volg de stappen 1 tot en met 5, van hierboven. Hoe diep in de strobalen komt de speer? Meet de diepte van de gegooide speren.

Stap 2: Nu hetzelfde met de speerwerper. . Volg de stappen 1 tot en met 5, van hierboven. Hoe diep in de strobalen komt de speer? Meet de diepte van de gegooide speren. Wat is het verschil?

Spel Ben jij een goede jager?

Je hebt als doel samen met de anderen te leren speerwerpen, maar ook te leren richten. Kun je leren om te voorspellen waar de speer terecht komt? Zet op een afstand van 6-10 meter verspreid strobalen en op een afstand van 10-15 meter cirkels van touw (doorsnede 1,5 meter). De afstanden zijn afhankelijk van de groep.

Voor de gevorderden zijn er meer opties. Je kunt varianten maken waarbij je drie of meer doelen op verschillende afstanden zet, wie raakt ze allemaal 1 keertje.

Stap 1: Gooi de speer met of zonder atlatl en probeer een strobaal te raken of zelfs meerdere. Iedereeen gooit drie speren. Noteer het aantal speren in de strobalen.

Stap 2: Gooi de speer met of zonder atlatl en probeer de speer terecht te laten komen in 1 van de cirkels. Iedereeen gooit drie speren. Noteer het aantal speren in de strobalen.

Stap 3: Tel de scores op. Iedereen is een goede jager, maar degene met de hoogste score is de beste jager!

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Speer

https://nl.wikipedia.org/wiki/Speerwerper_(hulpmiddel)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Speerwerpen

Vorig artikelTouw maken van de brandnetel
Volgend artikelOnderzoek haardkuilen: Week 1.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.