Workshop vuur maken

0
582

Het maken en gebruiken van vuur kan gezien worden als één van de belangrijkste uitvindingen van de mens, maar ook als één van de eerste uitvindingen. Vuur is een warmtebron en een lichtbron, maar het wordt ook gebruikt voor het bereiden en/of bewaren van eten en drinken. Vuur wordt gebruikt als gereedschap om houten stammen uit te hollen (denk aan de kano van Pesse), als manier om akkers aan te leggen (afbranden van bos) en als bron voor de grondstoffen (as en houtskool). Ook kon vuur een rol spelen om sommige dieren af te schrikken, maar er zijn ook juist dieren die worden aangetrokken tot vuur.

Toen de eerste mensachtige vuur kon maken was dit een belangrijk en bijzonder iets. Maar vuur maken is niet gemakkelijk! Veel oefenen en goede voorbereiding zijn heel belangrijk. Er zijn verschillende manieren van vuur maken: vuur slaan met vuursteen en vuur maken door wrijving.

Na een korte inleiding kunnen deelnemers de twee manieren ervaren – vuur slaan met vuursteen (met pyriet/markasiet en vuurslag) en vuur maken door wrijving (vuurboog). Na het proces van vonken maken wordt verder ingegaan op het verhaal van tondel. Verschillende tondels worden getoond. Daarna wordt verder ingegaan op het maken van een brandend vuur en het onderhouden hiervan. De deelnemers leren hoe tondel gemaakt wordt, maar ook het maken van houtkrullen en feathersticks.

Bronnen

https://www.hunebednieuwscafe.nl/2020/06/workshop-vuur-maken-met-houtkrullen-en-feathersticks/

https://www.hunebednieuwscafe.nl/2021/06/vuur-maken-met-behulp-van-wrijving-de-prehistorie-in-vuur-en-vlam/

https://www.hunebednieuwscafe.nl/2021/06/vuur-maken-vuursteen-prehistorie-vuur-en-vlam/

Dankwoord

De workshop van dinsdag 22 juni is mede mogelijk gemaakt door de Fonds voor Cultuurparticipatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.