Met als onderwerp vuursteen bewerken heeft onze specialist Sebastiaan een demonstratie vuursteen bewerken gegeven op dinsdag 8 juni. Deelnemers leerden meer over vuursteen en vuursteen bewerken. Vuursteen is in de prehistorie een belangrijke grondstof voor werktuigen. Vuursteenbewerken leer je door het te doen. Vuursteen lijkt op glas – amorf, hard en breekbaar. Bij breken levert het vlijmscherpe randen. Vuursteen is te bewerken tot elke vorm. In de prehistorie werden er bijlen, messen, boren, schrabbers, schaven, pijlpunten en meer van gemaakt, zeker in de steentijd. Aan het publiek wordt een hele ontwikkeling laten zien in het vak van vuuursteensmid van een vuistbijl uit de oude steentijd tot een prachtige bijl uit de nieuwe steentijd.
Bij het bewerken maakt de vuursteensmid gebruik van de breekbaarheid van het vuursteen. De smid slaat met een hamer van gewei of een steen op het vuursteen en het breekt. Door gebruik te maken van een hamer en drevel is meer controle mogelijk. Met de druktechniek is de meeste controle – de stukjes vuursteen worden afgedrukt door drukstaaf van gewei of koper. Deze laatste techniek is goed toe te passen voor beginners. In deze workshop gaan de deelnemers hun afslagen en klingen bewerken tot werktuigen en pijlpunten.
Voor de workshop zijn goede afslagen en klingen, stukken leer voor handen en benen, drukstaven met gewei, been en metaal (messing of koper) en voorbeelden een goede basis.
Stap voor stap
1. Leg een stuk leer op je knieen voor de veiligheid – pak een stuk leer met een gat om je hand te beschermen;
2. Kies een vuurstenen afslag of kling en kies een drukstaaf;
3. Druk met de staaf kleine stukjes van de vuurstenen afslag of kling tot het gewenste werktuig of pijlpunt hebt.

Dankwoord
De workshop van dinsdag 8 juni is mede mogelijk gemaakt door de Fonds voor Cultuurparticipatie.
