Amulet maken van gewei

0
886

Gewei is een belangrijke grondstof in de prehistorie. Via het artikel “Wat maken prehistorische mensen van been, gewei, hoorn en ivoor? kun je meer te weten komen wat de prehistorische mensen allemaal maakt van gewei. In dit artikel gaan we verder in op het maken van een amulet van gewei. Sinds de oertijd hebben mensen voorwerpen gedragen waar ze magische krachten en eigenschappen aan toeschreven. Die voorwerpen moesten bescherming bieden tegen ziektes en boze invloeden. Zelf een amulet maken en om je nek dragen…. wat kan je dan nog gebeuren ???

Onze Yvonne aan de slag met beenbewerking – voorbereiding voor de workshop amulet maken.

Het zagen van schijven

Het gewei kan op prehistorische wijze worden gezaagd. Met een vuurstenen mes is het gewei door te zagen. Door het op deze manier te doen wordt duidelijk hoeveel tijd het kostte en kan je duidelijk aan anderen vertellen hoe het in de prehistorie gaat.

Bij grote hoeveelheden kan je gebruik maken van moderne middelen. Gebruik een ijzerzaag of een lintzaag om het gewei in schijfjes te zagen.

Gewei zagen met lintzaag.

Het maken van de amulet

Deze workshop is gemakkelijk aan het publiek te geven. Bereid voor dat iedereen een schijfje gewei heeft. Deelnemers kunnen het schijfje met gat schuren tot glimmend stukje gewei. Schuur met steeds fijner schuurpapier tot het gewei glad is.

Tips

Stukken kunnen gebruikt worden voor maken van kettingen of armbandjes, of andere versierstukken voor kleding. Extra mooi maken kan door het gewei te versieren met streepjes, cirkels en kruisjes – de versieringen zijn in te kleuren met sterke koffie.

Tekst en foto’s door Nadine Lemmers & Yvonne Ording

Bronnen

Wat maken prehistorische mensen van been, gewei, hoorn en ivoor?

Hoe maak je een amulet?

Dankwoord

De workshop van maandag 26 juli is mede mogelijk gemaakt door de Fonds voor Cultuurparticipatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.