Dit model is goed te dragen in de steentijd en bronstijd. Meer informatie over schoenen in de prehistorie kun je hier vinden.

Workshop schoen maken

Op 10 juli werd een workshop schoen maken gegeven door Nadine. In de workshop stond het verhaal van leer looien en de ontwikkeling van schoenen door tijd centraal. Bezoekers konden ervaren hoe lastig het is om met vuursteen leer te snijden of te doorboren. Tijdens de workshop zagen de bezoekers het proces van leer tot schoenen.

Stap voor stap

1. Print de juiste maat uit en knip deze uit inclusief gaten: je maakt een sjabloon. Je kan het lamineren of op dik karton plakken om het sterker te maken.

2. Leg het sjabloon op een stuk leer en trek het over. Haal het sjabloon eraf en knip de vorm uit in het leer. De gaten kan je met een gaatjesmaker in het leer aanbrengen. Tip: leg een extra stukje leer onder de schoen in de gaatjestang. Zie foto. Daardoor maak je iets makkelijk de gaatjes in het leer.

3. Rijg de schoen samen met een leren veter. Voor de neus rijg je de veter om en om door de gaatjes. Zie foto. Door de veter hard aan te trekken, vouwt de neus van de schoen zich vanzelf naar binnen toe. Rijg daarna de veter kruislings over je voet. Voor de achterkant vouw je de zijkanten naar binnen. Rijg de veter kruislings door de gaatjes. Zie de foto’s. Zet de veter aan beide zijden vast met een knoopje.

TIP – Draag de schoenen met daarin een wollen sok, een pluk losse schapenwol of inlegzooltje voor extra comfort. De schoen gaat langer mee door eronder een zool te stikken of breng waterdichte dak-reparatiepasta aan onder de zool in liefst meerdere, dunne laagjes – goed laten drogen, maar dan nog: niet meteen over je dure design-vloerbedekking lopen!

Tekst en afbeeldingen Jacqueline Speelman, Yvonne Ording, Alea Hakvoort en Nadine Lemmers

Bronnen

https://www.hunebednieuwscafe.nl/2021/07/sinds-wanneer-dragen-mensen-schoenen/

Dankwoord

De workshop van maandag 12 juli is mede mogelijk gemaakt door de Fonds voor Cultuurparticipatie.

Vorig artikelSinds wanneer dragen mensen schoenen?
Volgend artikelHeeft u bijzondere artefacten en wilt u weten wat het is?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.