Hotspot geopark – de grote stenen van het Oosterbos

0
1047
Grote stenen in het Oosterbos bij Nieuw-Dordrecht/Klazienaveen

Aan de rand van het Oosterbos bij Nieuw-Dordrecht ligt een aantal stenen bij elkaar. Ze zijn van dezelfde granietsoort. Sterker nog, waarschijnlijk waren ze samen ooit één grote zwerfkei. Veel zwerfstenen braken door het geweld van het kruiende ijs in stukken. Of ze knapten tijdens de laatste ijstijd onder invloed van de kou en ijs. Het Oosterbos is een recent aangeplant bos op het hoogveen van Zuidoost Drenthe. 

Bedekt door het veen

Eens lagen deze stenen hier in het zand van een kale helling van de Hondsrug. Na de laatste ijstijd, tienduizend jaar geleden werd het klimaat warmer. Er gingen planten, struiken en bomen groeien. En het veen begon te groeien. Het groeide na verloop van tijd tegen de Hondsrug omhoog. Centimeter voor centimeter bedekte het hoogveen de stenen van dit ‘Geologisch monument’. Uiteindelijk verdwenen de stenen compleet onder een dikke veendeken. De hele Hondsrug ten zuiden van Emmen werd door het veen bedekt…

Locatie Oosterbos

Coördinaten: 52°44’22.0″N 6°59’20.0″E

Adres

Op de website van het Hondsrug UNESCO Geopark vindt u nog veel meer hotspots van het Hondsruggebied.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.