Komakino Steencirkel in Japan

0
741
Komakino steencirkel. jomon-japan.jp

Japan heeft een zeer oude geschiedenis. Vanaf 10.000 v.Chr. begint in Japan het gebruik van aardewerk. Deze cultuur die begint in 10.000 v.Chr. en eindigt in 300 v.Chr. wordt de Jomon periode genoemd. Op vele plekken in Japan zijn de resten gevonden van de Jomon cultuur. Een centrale locatie is de omgeving van Hokkaido en de noordelijke Tohoku regio’s. Er zijn hier in totaal 17 prehistorische locaties stammend uit de late Jomon periode gevonden. De 17 locaties variëren van nederzettingen tot steencirkels en door de mens gemaakte heuvels (zogenaamde aardwerken).

In dit artikel gaan we in op een van deze monumenten, namelijk de steencirkel uit de late fase van de Jomon-periode (ongeveer 2000 v.Chr.). De steencirkel ligt op een plateau met een hoogte varierend van 80 tot 160 meter naast de Aomori vlakte en ligt tussen de Arakwa rivier en Nyunai rivier in.

De steencirkel is een groot monument met een doorsnee van 55 meter. De centrale ring heeft een diameter van 2,5 meter en is omgeven door een andere ring van 29 meter in doorsnee. Daarna komt nog een derde ring met een doorsnee van 35 meter. De buitenste twee cirkels zijn gemaakt van ovale stenen in verticale en horizontale positie waardoor het lijkt alsof er een muur is gebouwd. Deze methode is zeldzaam voor Japan en wordt ook wel de Komakino stijl genoemd.

Komakino steencirkel, foto jomon-japan.jp

Naast de steencirkels hebben opgravingen meer aangetoond waaronder huisplattegronden, voorraadlocaties en afvalplekken. Ook zijn er restanten gevonden van plekken waar water werd gehaald, begraafplekken en locaties waar potten zijn ingegraven.

Naast artefacten in de vorm van scherven en stenen objecten die gebruikt zijn in het dagelijks leven zijn er ook andere artefacten gevonden die een meer religieus karakter hebben zoals poppetjes gemaakt van klei, miniatuur aardewerk, stenen in de vorm van dieren. Ook zijn er meer dan 400 driehoekige stenen gevonden in de omgeving van de graven. Dit duidt op rituelen.

Deze locaties staat sinds 1995 op een lijst met beschermde monumenten in Japan.

Op 27 juli 2021 zijn de prehistorische Jomon monumenten in de Hokkaido omgeving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Via deze link vindt u meer informatie over Jomon locaties in Noord Japan (in het Engels).

Komakino steencirkel. Foto jomon-japan.jp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.