Melden van archeologische vondsten aan PAN

0
468

Wat is PAN?

PAN is een netwerk van universiteiten, (semi-) overheidsinstellingen, musea en De Nederlandsche Bank. Zij werken samen om vondsten uit de Nederlandse bodem en wateren (munten, vuurstenen werktuigen, kledingspelden, gespen, scherven van flessen of potten, scheepsonderdelen) in privé-bezit te fotograferen, determineren en te publiceren op internet. Vondstregistratoren van PAN werken samen met duikers, schervenzoekers en metaaldetectorzoekers om hun collectie te fotograferen, documenteren en online te tonen. Vanaf de winter van 2020 zullen steeds meerPAN-activiteiten bij ArcheoHotspots gaan plaatsvinden.


Meldplicht in de Erfgoedwet

Op 1 juli 2016 is de nieuwe Erfgoedwet ingegaan. Metaaldetectie is sindsdien toegestaan, mits aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Zo mag een detectorzoeker niet dieper dan 30 cm graven, mag niet op een monument of lopende opgraving worden gezocht, en er moet toestemming zijn gegeven door de grondgebruiker. Belangrijk is dat er ook een meldplicht bestaat: vondsten moeten worden gemeld. Het doel hiervan is om de wetenschappelijke informatiewaarde van de vondsten te behouden. Het meenemen van oudheidkundige vondsten onder water door duikers was tot 2016 toegestaan. Collecties watervondsten verzameld tot medio 2016 worden eveneens door PAN gedocumenteerd.


Waar moet ik melden?

Melden kan bij PAN. Via PAN krijgt u hulp van registratoren die de vondsten fotograferen en beschrijven en van diverse specialisten die de vondsten determineren. PAN stuurt de muntfoto’s door naar NUMIS (De Nederlandsche Bank).
Zijn mijn zoekplaatsen via PAN openbaar?Nee. Exacte vindplaatsen worden niet op de website getoond.
Word ik als vinder/eigenaar met naam en adres getoond?Nee. Privacy-gevoelige informatie wordt indien gewenst niet opgeslagen. Alleen een zelf gekozen naam (alias) is nodig. Een e-mailadres is alleen nodig indien u uw eigen collectie in het PAN-systeem wilt inzien.


Wat gebeurt er met mijn vondsten?

Losse vondsten gedaan op land blijven uw eigendom. Bij schatvondsten dient volgens de wet de waarde met de grondeigenaar te worden gedeeld maar PAN is hierbij niet fformeel betrokken. Op uw verzoek kunnen we wel bemiddelen. Voor de meeste vondsten van waterbodems geldt ook dat u als eigenaar wordt beschouwd. Raadpleeg andere PAN-brochures voor meer informatie. Eventueel lenen wij uw collectie voor fotografie maar u beslist of dat mag.

Hoe kunnen zoekers en duikers meedoen? 

Stuur een berichtje naar PAN en vermeld wanneer u graag zou afspreken met een PAN-vondstregistrator. In de provincie Utrecht benadert u Landschap Erfgoed Utrecht. In Drenthe kun je ook contact opnemen met communicatie@hunebedcentrum.nl
PAN Telefonische AppVoor het direct in het veld melden van nieuwe vondsten op land heeft PAN een app. Kijk voor het downloaden van de app en de handleiding hier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.