Mythische Stenen –Lo Morrel dos Fadas

0
566
Lo Morrel dos Fadas (Foto: Hendrik Gommer)

Afgelopen maand is alweer Deel 16 in de hunebedreisgidsenserie Mythische Stenen verschenen. De reis gaat dit keer langs de hunebedden in het zuidoosten van Frankrijk en Zwitserland. Mythische Stenen is een ontdekkingsreisgids die een veelzijdige kijk op hunebedden, megalieten en/of dolmens in Europa biedt. Een unieke serie die de geheimen van de steentijd ontsluit voor het grote publiek. Om mee te nemen op vakantie, naast andere reisgidsen, of gewoon om te genieten van de vele foto’s en beschouwingen.

Naar verwachting zal de serie uiteindelijk bestaan uit 25 delen. Deel 13 (Ierland), 17 (Catalonië en de Balearen) en 18 (Noord-Spanje) verschijnen begin 2022. Deel 14 (Schotland) en deel 19 (Zuid-Spanje) worden volgend jaar zomer verwacht. Portugal, Sardinië en Italië volgen in 2023. Het is de eerste serie die een zo uitvoerig overzicht geeft van de hunebedden van Europa en de culturen waarvan ze deel uitmaakten. De complete serie bevat dan meer dan 7500 kleurenfoto’s! Al met al een must voor iedere geïnteresseerde in hunebedden.

Hier volgen tekst en foto’s van pag. 75 en 76 in Deel 16.

Tijdens de Veraza-cultuur werden de mooiste hunebedden in Zuid-Frankrijk gebouwd. ‘Lo Morrel dos Fadas***** (De Heuvel van de Feeën) is rond 3500 v. Chr. gebouwd door mensen van de Véraza-cultuur en in 1998 gerestaureerd. Het hunebed bestaat uit een lange megalithische galerij van 24 meter in een heuvel van ongeveer 35 meter lang en is daarmee het langste hunebed van Zuid-Frankrijk. Zonder meer van het zelfde type als dat van Saint-Eugène en La Jagartière. Het ligt werkelijk schitterend tussen de naaldbomen en de stevige bergwind zorgt voor een bijzonder klimaat. Wat een kracht gaat uit van deze plek. Ondanks dit alles zal de gewone toerist dit hunebed niet ontdekken. Het wordt nauwelijks aangegeven. De gang van de allée couverte is 12 meter en deels opgebouwd uit gestapelde stenen. De voorkamer is 6 meter lang en heeft nog een deksteen. Zowel de overgang van gang naar voorkamer als van voorkamer naar eindkamer heeft een zielengat. De rode en grijze zandstenen komen alle uit de directe omgeving. De deksteen van 25 ton is over twee kilometer versleept.

Lo Morrel dos Fadas (Foto: Hendrik Gommer)

De vondsten zijn opgeslagen in een depot. Een koperen dolk wordt bewaard in het Olonzac museum en is waarschijnlijk gemaakt van lokale koperafzettingen die men tussen 3400 en 2900 v. Chr. exploiteerde.

Allée Couverte dite du Bois Couturier (Foto: Hendrik Gommer)

Het monument, met name het zielengat, vertoont grote verwantschap met de allées couvertes in het noorden van Frankrijk (zie deel 10 en 11) en andere galerijgraven, zoals we die in het zuidwesten van Duitsland (deel 9) vonden. Daar zit wel 1000 kilometer en 1000 jaar tussen…’

Vanaf Siran op D168 na 1,5 km rechts parkeren. Onverharde weg 200 meter naar heuvel lopen. Parkeerplaats aanwezig.

Alle delen van de serie zijn te koop in de winkel van het Hunebedcentrum. Ze zijn ook te bestellen via https://mythicalstones.eu/nl/mythische-stenen.

Lo Morrel dos Fadas (Foto: Hendrik Gommer)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.