Tijdens het grootste deel van de prehistorie waren jagen en het verzamelen van voedsel de belangrijkste manieren voor de mens om aan eten te komen. Hiervoor gebruikte men verschillende soorten werktuigen, zoals vallen en strikken voor het vangen van wild en fuiken voor het vissen. Ook had de mens speren, speerwerpers en pijl en boog voor de drijfjacht. In het Oertijdpark geven we regelmatig workshops boogschieten onder leiding van onze medewerkers, oftewel oermensen. We raden het aan om het nooit zelf te doen zonder professionele leiding. In dit artikel staat centraal hoe wij schieten met pijl en boog.
Pijl en boog
Zo’n 12.000 jaar geleden kwam de boog in gebruik. De bogen werden uit een speciaal soort hout gemaakt, namelijk taxushout of iepenhout. Uit de prehistorie zijn er in Nederland twee bogen gevonden: Noordwijkerhout en Onstwedde. De pijlpunt die gemonteerd is op de pijlschacht, is een zogenaamde transversaal punt. Dit soort punten maakt grotere wonden dan de meer bekende normale pijlpunt. Pas na de hunebedbouwers ontwikkelde men pijlpunten met een echte punt.
De pijl bestaat verder uit een pijlschacht, die werd gemaakt uit hout, bewerkt met uit zandsteen vervaardigde stenen om de pijlschacht mooi recht te maken. Aan het einde van de schacht werden veren bevestigd zodat de pijl betere aerodynamische eigenschappen kreeg en de vlucht van de pijl beter was. De pijlpunt werd gemonteerd met een substantie uit berkenbomen verkregen, een soort pek, genaamd berkenteer. Ook werd daarnaast touw gebruikt. Touw werd gemaakt uit plantaardige vezels, zoals brandnetelvezels, vlasvezels, berkenvezels, lindevezels en hennepvezels, daarnaast konden ook darmen verwerkt worden tot soortgelijk materiaal.
Start – Het opspannen van de boog
Voorafgaand aan de workshop worden de regels ten behoeve van de veiligheid besproken door de workshopgever. Ter voorbereiding spant de workshopgever de boog op de volgende wijze correct op;
BOOG OPSPANNEN:




En schieten maar!
Regels voor veiligheid bij de reguliere workshop boogschieten.
– Onder de 14 jaar onder ouderlijk toezicht.
– De pijl en boog worden pas in handen genomen wanneer iedereen (ook ouders) achter de schutters staan.
– Pijlen worden nadat iedereen gevuurd heeft alleen gehaald door de medewerkers van het Oertijdpark, de oermensen.
– Iedere deelnemer schiet maximaal drie pijlen.
– Na het schieten loop je terug tussen de hekken, en loop je dus niet voor de andere schutters langs.
-Vuur nooit een boog ‘’droog’’ zonder een pijl erop -hier kan de boog kapot van gaan.
Let er bij het gebruik van de boog op of je een kinderboog of volwassene boog gebruikt. Volwassenen kunnen met een kinderboog vuren maar mogen deze nooit volledig uittrekken i.v.m. het losschieten van de pees.
Pijl en boogschieten – stap voor stap foto’s





Afsluiten – De boog ontspannen
Iedereen klaar met schieten? Berg de bogen dan weer ontspannen op. Zo ontspan je een boog; -De bogen worden ontspannen weggehangen, omdat anders de boog zwak wordt en daardoor niet meer goed schiet.

boog tegen je scheenbeen en stap je met je
andere been over de boog (maar voor de pees)
heen..



Foto’s en film door Alie en Maarke. Tekst door Karin
