Afrikaans kind, 78.000 jaar geleden begraven

0
573
Foto: Het zorgvuldig gerangschikte skelet van een kind Copyright BBC / Jorge Gonzalez & Elena Santos

Een zuigeling die 78.000 jaar geleden in een aarden graf te ruste werd gelegd, is de vroegst bekende menselijke begrafenis in Afrika, zo blijkt uit een artikel dat in het tijdschrift Nature is gepubliceerd. Het driejarige jongetje was begraven in een lijkwade, met zijn benen zorgvuldig tegen zijn borst gelegd en zijn hoofd op een kussen, wat duidelijk wijst op een of andere begrafenisritueel.

Het graf uit het midden-steentijdperk werd ontdekt in een verzonken put tijdens opgravingen in een grot aan de Keniaanse kust. Wetenschappers hebben de jongen Mtoto genoemd – Swahili voor “kind”.

Door het fragiele skelet zorgvuldig in gips te wikkelen, konden onderzoekers het lichaam naar een laboratorium overbrengen voor nader onderzoek. Onderzoek van de tanden bevestigde dat dit het kleine lichaam was van een menselijk kind tussen twee en drie jaar oud dat in een foetushouding was gelegd. De manier waarop de botten vervolgens werden bewogen, deed vermoeden dat het lichaam strak was ingepakt, zoals in een lijkwade, met het hoofd rustend op zoiets als een kussen van bladeren of dierenhuiden.

Archeoloog prof. Martinón-Torres zei: “Wij denken dat het kind was gewikkeld in een lijkwade van bladeren of dierenhuiden – alsof hij in zijn laatste slaap was gelegd … Er is zo’n tederheid  en intentie die echt de gevoelens van de groep voor dit kind uitdrukt.” Prof. Martinón-Torres voegde eraan toe: “Hij werd begraven in de grot waar de mensen woonden.”

Text     Alun Harvey

Vertaling: Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.