Ceremoniële strijdwagen gevonden in Pompeii

0
822
The chariot may have been used in ceremonies such as weddings © Handout via EPA

De oude stad Pompeii, overspoeld door as toen de Vesuvius in 79 na Christus uitbarstte, blijft haar geheimen prijsgeven nu archeologen nieuwe ontdekkingen doen. In 2018 werden de overblijfselen van drie paarden, waarvan één nog in tuig, gevonden in de stallen van een oude villa. Nu (februari 2021) is in de buurt een ceremoniële strijdwagen ontdekt.

De strijdwagen werd gevonden in een portiek met dubbele verdieping dat verbonden is met de stallen van een villa in de antieke buitenwijk Civita Giuliana, ten noorden van de stadsmuren. Het vierwielige rijtuig is in uitstekende staat en werd “bijna intact” aangetroffen. In een perscommuniqué verklaarde Massimo Osanna, directeur van de site, dat het “ijzeren onderdelen, prachtige bronzen en tinnen versieringen” heeft, evenals touwen en bloemversieringen.

Foto: De wagen verkeert in uitstekende staat  © Handout via EPA

Deskundigen denken dat het voertuig een “piletum” is en wellicht werd gebruikt bij festiviteiten en optochten. Sommige van de weelderige versieringen op de wagen wijzen erop dat hij werd gebruikt voor gemeenschapsfeesten, mogelijk met inbegrip van huwelijksceremonies. In sommige rapporten worden sommige versieringen zelfs als ‘erotisch’ beschreven. De heer Osanna zei: “Oude bronnen verwijzen naar het gebruik van het Piletum door priesteressen en dames, dus men kan de mogelijkheid niet uitsluiten dat dit een wagen is geweest die gebruikt werd voor huwelijksrituelen, om de bruid naar haar nieuwe gezin te leiden”.


Foto: Sommige van de decoraties worden beschreven als “erotisch” © Handout via EPA

Archeologen zeggen dat hun pogingen om de strijdwagen veilig en zonder schade te bevrijden, na de eerste ontdekking, verscheidene weken hebben geduurd. De broosheid van de materialen maakte hun werk bijzonder ingewikkeld en vereiste een aantal speciale technieken, waaronder het gieten van gips.

De overblijfselen van de antieke stad Pompeii liggen ongeveer 23 km ten zuidoosten van Napels in Italië. Het staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Text                 Alun Harvey

Vertaling Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.