De oudste brouwerij ter wereld

0
684
Foto: Aardewerken voorwerpen opgegraven in Qiaotou (Foto: Xinhua)

Nieuwe archeologische ontdekkingen worden tegenwoordig zo vaak aangekondigd dat het moeilijk is om ze bij te houden. In februari 2021 maakten archeologen in Egypte bekend dat zij ’s werelds oudste brouwerij hadden gevonden, die dateert van 3100 voor Christus. (Zie: “Oldest Brewery” op deze website). De vroegste verwijzing naar bier werd ook verondersteld Egyptisch te zijn, gevonden in recepten op 7.000 jaar oude papyrusrollen. Nu blijkt echter dat de Chinezen al 2.000 jaar eerder bier dronken.

Volgens een Amerikaans team van het Dartmouth College in New Hampshire hebben opgravingen in Qiaotou in de Oost-Chinese provincie Zhejiang drinkkommen van ongeveer 9.000 jaar oud aan het licht gebracht, die naast lichamen in een graftombe waren begraven. Dit suggereert dat bier werd gedronken bij begrafenissen, waarschijnlijk als onderdeel van een begrafenisritueel ter ere van de doden.

Chemische analyse van de kleinere kommen toonde sporen van biergisting aan die niet aanwezig waren in de omringende grond of waar dan ook elders dan in het aardewerk. Jiajing Wang, assistent-professor antropologie aan het Dartmouth College en coauteur van de gepubliceerde studie, verklaarde: “Dit bier uit de oudheid was niet zoals het bier dat we tegenwoordig hebben. In plaats daarvan was het waarschijnlijk een licht gefermenteerde en zoete drank en waarschijnlijk troebel van kleur… (Het was) een gefermenteerde drank gemaakt van rijst, een graan genaamd Jobs tranen en niet geïdentificeerde knollen.”

Het team is ook van mening dat de kommen tot het vroegste beschilderde aardewerk behoren dat ooit is ontdekt.

De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift PLOS One.

Tekst: Alun Harvey

Vertaling: Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.