De vroege mens in Marokko

0
587
Foto: De torenhoge menhir van El Uted bij Mzora in onze tijd. ©Merseburg, G. Wereldgeschiedenis Encyclopedie. Opgehaald van https://www.ancient.eu/image/8184/

De geschiedenis – en prehistorie – van de vroege mens in Noord-Afrika gaat terug tot de Middensteentijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Opgravingen, zoals die in Ifri n’Ammar in het noorden van Marokko, hebben artefacten aan het licht gebracht, waaronder bewerkte stenen schilfers, werktuigen en schelpenkralen die doorboord en gekleurd waren.

In het noordoosten van Marokko, bij het dorp Taforalt, bevat een grot die bekend staat als La Grotte des Pigeons een 10 meter dikke reeks lagen die dateren van 85.000 tot 10.000 jaar geleden. De grot is ook de oudst bekende begraafplaats in Noord-Afrika en bevat meer dan 30 menselijke skeletten uit de late steentijd, tussen 15.000 en 14.000 jaar geleden.

Foto: Buitenste cirkel van de Mzora Stenen Cirkel. (El mundo con ella / YouTube)

Verder naar het westen in Marokko, 50 km ten zuiden van Tanger, staat de neolithische Mzora (of M’Soura) steencirkel. Geschat wordt dat de oorspronkelijke cirkel uit 175 stenen bestond, waarvan er nog 168 over zijn. Veel van de stenen zijn enorm en de hoogste, plaatselijk bekend als El Uted (de Wijzer), is meer dan 5 meter  hoog.

Illustratie: Tekening van El Uted, de Wijzer, bij de Mzora Stenen Cirkel, 1830 ( Publiek Domein
Foto: De torenhoge menhir van El Uted bij Mzora in onze tijd. ©Merseburg, G. Wereldgeschiedenis Encyclopedie. Opgehaald van https://www.ancient.eu/image/8184/

De steencirkel van Mzora heeft een diameter van 55 meter en in het midden staat een grote grafheuvel. Volgens de plaatselijke legende is dit het graf van de reus Antaeus. In de Griekse mythologie was hij de zoon van de zeegod Poseidon en de aardgodin Gaia, en werd hij door Hercules gedood als een van zijn Twaalf Werken. Antaeus was onoverwinnelijk zolang hij zijn moeder, Gaia, de Aarde, aanraakte. Hercules tilde hem van de grond en verpletterde hem in een verstikkende omhelzing.

Foto: De Mzora steencirkel (Christophe Chenevier / CC BY-SA 2.0 )

Zoals bij veel steencirkels over de hele wereld, is het doel van Mzora onbekend. Theorieën variëren van druïdenverering tot een begraafplaats of een astrologische kalender, en sommige stenen lijken inderdaad te zijn uitgelijnd met de zomer- en winterzonnewende. Dit heeft aanleiding gegeven tot een andere theorie.

Veel steencirkels werden gebouwd tijdens het Neolithicum, een tijdperk dat samenviel met de introductie van de landbouw. Het kunnen volgen en voorspellen van het verloop van het jaar, en het volgen van de seizoenen, zou van cruciaal belang zijn geweest om ervoor te zorgen dat gewassen op het juiste moment werden geplant.

Bronnen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Msoura

https://www.ancient-origins.net/ancient-places-africa/mzora-stone-circle-0011778

Text                 Alun Harvey

Vertaling: Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.