IJsland Nature. Bron: https://www.maxpixel.net/

Het Hunebedcentrum organiseert vanaf maandag 17 januari 2022, in samenwerking met het Hondsrug UNESCO Global Geopark en met dr. Tom A. J. Reijers: De leergang ‘Introductie in de geologie’: deel 2, stratigrafie en structuren

Tijdens deze cursus houden we ons bezig met: dimensies van geologische ruimte en tijd, diverse soorten stratigrafie, deels veroorzaakt door zeespiegel schommelingen, structurele geologie die de aardkorst vervormt en tektoniek die grote aardkorststructuren veroorzaakt.

Met de kennis van gesteenten en geologische regels en wetten bestuderen we de geologische tijd/ ruimte. Wat is dat? Hoe is dat te zien in gesteenten en hoe is dat ontdekt? Welke historische grondleggers waren erbij betrokken? Vanaf de 19e eeuw werden aardlagen beschreven die overwegend horizontaal liggen en werd de betekenis van de volgorde begrepen. Door het herkennen van verschillende gesteentesoorten en de fossiele inhoud daarvan werden lithostratigrafie en bio stratigrafie vastgesteld, de orde van laagopeenvolging en de relatieve ouderdom ervan. Met nieuwe natuurkundige methoden vanaf begin 20e eeuw kon ook de absolute ouderdom van gesteenten worden gemeten. Dat gaf aanleiding tot chronostratigrafie. Dit zijn de drie basis vormen van de klassieke stratigrafie. Ook werd de betekenis van zeespiegelschommelingen en fluctuaties in het magnetische veld van de aarde duidelijk, zodat sequentie – en magneto-stratigrafie konden worden toegevoegd. Maar aardlagen lagen liggen niet altijd horizontaal. Welke vormen van verbuiging, breken en  verschuiving kunnen herkend worden? Dat legt de structurele geologie uit. Zo komen we vanzelf op de grote aardkoststructuren zoals gebergten waar de aardkorst opgeheven wordt, sedimentair bekkens in dalende gebieden, grote breuken die dat kunnen begrenzen, en de geschiedenis van het ontdekken en begrijpen daarvan. Er wordt een korte inleiding gegeven over de plaattektoniek die uitgebreider aan de orde komt in deel 3 van deze leergang. Een syllabus van ruim 120 pagina’s bevat een volledige samenvatting en enkele optionele huiswerk vragen en is inbegrepen bij de cursus.

De kosten voor deze vijfdelige cursus zijn 65 euro, dit is inclusief cursussyllabus met een volledige samenvatting en optionele huiswerkvragen, en per cursusmiddag een kopje koffie of thee. Dit bedrag kan op de eerste cursusdag worden afgerekend bij de entreebalie van het Hunebedcentrum. Wij houden de mensen die zich hebben opgegeven op de hoogte van eventuele wijzigingen in het coronabeleid. Je kunt je aanmelden via communicatie@hunebedcentrum.nl. In verband met het drukken van de syllabus, dien je je voor 17 december aan te melden.

 
De volgende bijeenkomsten zijn voorzien, telkens van 12.00 tot 14.30 in het Hunebedcentrum in Borger:

Maandag 17 januari 2022:          Algemene introductie; Dimensies van geologische tijd en ruimte

Maandag 24 januari 2022:          De klassieke stratigrafie.

Maandag 31 januari 2022:          Verdere stratigrafie o.a. door zeespiegel schommelingen.

Maandag 07 februari 2022:        Gesteenten buigen en breken.

Maandag 14 februari 2022:        Grote aardkorst structuren.

Corona maatregelen

Wij willen je attenderen op het feit dat alleen Corona Check QR-codes geldig zijn. Vergeet ook niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Gele boekjes, (buitenlandse) vaccinatiebewijzen mogen wij niet goedkeuren naar beleid van de Rijksoverheid. Hieronder vindt je extra instructies om een (Nederlandse) QR-code aan te vragen of een printbare versie aan te maken.

Download de CoronaCheck-app en upload 1 van de volgende 3 bewijzen in de CoronaCheck-app:

  • Een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Je kunt een afspraak maken via de website van Testen voor Toegang.
  • Een vaccinatiebewijs
  • Een herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud

Voor een geprint coronatoegangsbewijs klik je hier.

Vorig artikelTjerk Vermaning
Volgend artikelHunebed kleurt oranje op 25 november

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.