De Griffioenkrijger

0
766
Zwaard met verguld gevest gevonden in de graftombe van de Griffioenkrijger www.griffinwarrior .org

Een van de best bewaarde vindplaatsen uit de Bronstijd op het Griekse vasteland is het Paleis van Nestor bij de stad Pylos, dat in de Ilias van Homerus wordt genoemd. De site werd voor het eerst opgegraven in 1939 door een team van de Universiteit van Cincinnati en archeologen van de universiteit werken vandaag nog steeds op deze plaats,  waar ze spannende nieuwe ontdekkingen blijven doen, zoals het Graf van de Griffin Krijger.

Dit is een kuilgraf uit de Bronstijd dat rond 1450 v.Chr. werd ontdekt en dat dus ouder is dan het paleis van Nestor zelf. Naast het skelet van een volwassen man werden in de tombe meer dan 3500 voorwerpen gevonden, waaronder wapens, juwelen, harnassen en zilveren en gouden artefacten, waarvan er vele op Kreta zijn gemaakt. Enkele van de meer historisch belangrijke voorwerpen zijn een Minoïsche zegelsteen, de “Pylos Gevechtsagaat” genaamd, en gouden zegelringen met gedetailleerde afbeeldingen uit de Minoïsche mythologie.

De identiteit van de man die in het graf is begraven is onbekend, maar het aantal en de rijkdom van de grafgiften wijzen erop dat hij een belangrijke hoogwaardigheidsbekleder moet zijn geweest. Hij was ongeveer 30 jaar oud en 1,50 m lang, en de vele militaire voorwerpen om hem heen doen vermoeden dat hij een krijger was. Hij lag op zijn rug in een houten kist met een meterslang met goud bedekt zwaard en een dolk op zijn borst en andere wapens tussen zijn benen. Op zijn borst en buik lagen ook gouden bekers, en aan zijn rechterzijde lagen honderden kralen van carneool, amethist, barnsteen en goud. Een gouden ketting en een hanger, tientallen zegelstenen met ingewikkelde motieven, en vier gouden ringen glinsterden naast hem, en vlakbij lag een bronzen spiegel met een ivoren handvat.

Teamleiders Sharon Stocker en Jack Davis merkten op: “Het is echt verbazingwekkend dat er geen keramische vazen bij de grafgiften zaten. Alle kopjes, kruiken en bekkens die we vonden waren van metaal: brons, zilver en goud. Hij kon het zich duidelijk veroorloven om gewone potten te minachten.”

Skelet en artefacten in het graf van de Griffin Warrior www.griffinwarrior .org

Tussen de benen van de man lag een plaquette van ivoor met een afbeelding van een griffioen in een rotslandschap, vandaar de naam die aan de tombe is gegeven. (Een griffioen is een legendarisch wezen met het lichaam, de staart en de achterpoten van een leeuw; het hoofd en de vleugels van een adelaar; en de klauwen van een adelaar als zijn voorpoten).

Gouden hanger gevonden in de tombe www.griffinwarrior .org
Gouden hanger na schoonmaken www.griffinwarrior .org
Pylos Gevechtsagaat gedateerd op 1450 v. Chr. Lengte 3,6 cm www.griffinwarrior .org

Deze Oudgriekse zegelsteen uit het Myceense tijdperk is waarschijnlijk gemaakt op Minoïsch Kreta. De fijn gedetailleerde gravure toont twee krijgers die in een gevecht van man tegen man verwikkeld zijn. Een van de krijgers – die al een tegenstander heeft verslagen die languit aan zijn voeten ligt – steekt nu zijn zwaard in de blootliggende nek van een andere vijand terwijl hij de kam van diens helm vastgrijpt. De afbeelding lijkt op andere zegels uit de late bronstijd die op andere plaatsen uit het Myceense tijdperk zijn gevonden.

De opgravingen worden voortgezet.

Voor meer informatie over het paleis van Nestor zie https://www.hunebednieuwscafe.nl/2020/02/palace-of-nestor-greece/  op deze website

Tekst: Alun Harvey

Vertaling: Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.