De henges van Thornborough in Engeland

0
1271
Tony Newbould, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4227015

De oude site van de henges van Thornborough in North Yorkshire, Engeland, is beschreven als “de belangrijkste prehistorische site tussen Stonehenge en de Orkneys”. Hoewel niet zo bekend als Stonehenge, is deze prehistorische door mensenhanden gemaakte structuur de grootste rituele religieuze plaats op de Britse eilanden.

De drie henges dateren van 4.000-3.500 v. Chr. en strekken zich uit over bijna 2 km. Zij maken deel uit van een groter complex dat zes grote henges omvat die binnen een straal van 10 km van elkaar liggen, alle van vergelijkbare grootte en ontwerp. Door de enorme oppervlakte van het complex zijn de henges het best vanuit de lucht waar te nemen. Dit is waarschijnlijk de reden waarom het terrein minder bekend is, omdat het niet zo goed zichtbaar is in het landschap.

Thornborough Henges © Council for British Archaeology

Dit moet een belangrijke heilige plaats zijn geweest voor de neolithische mens. Behalve de henges zijn er nog vele andere grote antieke structuren, waaronder staande stenen, grafheuvels en nederzettingen. Archeologen denken dat honderden mensen in het neolithicum en de bronstijd naar deze plek zijn getrokken als plaats voor verering of als pelgrimsoord in een ritueel landschap.

De drie henges van Thornborough liggen ongeveer 550 m uit elkaar en strekken zich uit over een lengte van meer dan een kilometer. Ze zijn bijna even groot, elk heeft een diameter van ongeveer 240 meter. Elke henge heeft twee grote ingangen, die recht tegenover elkaar liggen. In plaats van in een perfect rechte lijn te staan, is er een lichte ‘knik in de vorm van een hondenpoot’ in het ontwerp, die duidelijk zichtbaar is vanuit de lucht. Dit heeft archeologen doen geloven dat de henges zijn uitgelijnd met de drie sterren van de gordel van Orion.

Bronnen

Wikipedia       https://en.wikipedia.org/wiki/Thornborough_Henges

Tekst     Alun Harvey

Vertaling Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.