De hond is de oudste vriend van de mens

0
875
de Rhodesian Ridgeback vertoont oeroude genetische sporen. https://pixabay.com

Een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Science, suggereert dat de hond het eerste dier was dat gedomesticeerd werd, waarschijnlijk voortgekomen uit de wolf. De studie, waarover verslag is uitgebracht op de website van BBC News, toont aan dat alle honden een gemeenschappelijke voorouder hebben en dat de soort reeds was gediversifieerd in ten minste vijf grote types tegen het einde van de laatste ijstijd,11 000 jaar geleden.

De studie concludeert dat de hond eerder gedomesticeerd werd dan enige andere bekende soort. Mensen vormden eerst een relatie met de wolf en hieruit zijn later honden voortgekomen. Men denkt dat honden zijn geëvolueerd uit wolven die zich in menselijke kampen waagden, misschien op zoek naar voedsel. Toen zij werden getemd, konden zij de mensen dienen als jachtkameraden of bewakers.

Zo waren de vroege Europese honden aanvankelijk divers en leken zij afkomstig te zijn van twee zeer verschillende populaties, waarvan de ene verwant was aan de honden uit het Nabije Oosten en de andere aan de Siberische honden. Maar op een gegeven moment, misschien na het begin van de Bronstijd, verspreidde een enkele hondenlijn zich wijd en verving alle andere hondenpopulaties op het continent.

Een team van het Ancient Genomics laboratorium van het Crick Institute in Londen, heeft de sequentie van 27 oude honden genomen van verschillende locaties in Europa, het Nabije Oosten en Siberië, tot 10 900 jaar oud. Anders Bergström, hoofdauteur van de studie, vertelde de BBC: “Hoewel de Europese honden die we vandaag de dag zien een buitengewoon breed scala aan vormen hebben, zijn ze genetisch gezien slechts afkomstig van een zeer klein deel van de diversiteit die vroeger bestond.” De resultaten van de studie onthullen dat rassen zoals de Rhodesian Ridgeback in zuidelijk Afrika en de Chihuahua en Xoloitzcuintli in Mexico genetische sporen bevatten van oude inheemse honden uit de regio.

Men denkt dat de hond is geëvolueerd uit wolven die zich in menselijke kampen waagden, misschien op zoek naar voedsel. Eenmaal getemd, werden ze gebruikt als jachtkameraden of zelfs als bewakers. Het is niet bekend wanneer en waar de eerste domesticatie plaatsvond en de studie concludeert dat dit op verschillende tijdstippen gebeurde op verschillende plaatsen in de wereld. Andere archeologische vondsten wijzen op een langdurige en nauwe relatie tussen honden en mensen.

De meeste dieren werden waarschijnlijk huisdieren toen de mens zich rond 6.000 jaar geleden vestigde en landbouw ging bedrijven in gebieden zoals het Nabije Oosten. In Egypte bijvoorbeeld waren katten nuttig bij het bestrijden van ongedierte zoals muizen. Dr. Pontus Skoglund, co-auteur van de studie, legt uit: “Voor de hond kan het bijna overal zijn geweest: het koude Siberië, het warme Nabije Oosten, Zuid-Oost Azië. Dit behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Bron

Wetenschapsblad website: https:// science.sciencemag.org/content/370/6516/557

Paul Rincon, wetenschapsredacteur, BBC News website

https://www.bbc.com/news/science-environment-54690458

Tekst: Alun Harvey

Vertaling: Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.