De oudste grotschildering van de wereld gevonden in Indonesië

0
799
Schildering van een varken in de Leang Tedongnge grot in Sulawesi, Indonesië. © Maxime Aubert

Archeologen die grotten onderzochten op het eiland Sulawesi in Indonesië hebben de oudst bekende figuratieve kunst ter wereld ontdekt – een levensgrote schildering van een dier dat een wrattenvarken wordt genoemd en ongeveer 45.500 jaar geleden werd gemaakt.

De afbeelding werd gevonden in de Leang Tedongnge kalksteengrot in een afgelegen vallei die door steile kalksteenrotsen wordt omsloten. De levensgrote schildering meet 136 cm bij 54 cm en werd geschilderd met donkerrood okerpigment. Het stelt een varken voor met hoornachtige wratten op de kop, kenmerkend voor volwassen mannetjes van de soort die in dit gebied voorkomt. Twee handafdrukken zijn te zien boven de rug van het varken en er lijken minstens twee of drie andere varkensfiguren op hetzelfde paneel te staan die slechts gedeeltelijk bewaard zijn gebleven.

Foto: Afbeeldingen met hoog contrast: De twee andere varkens in de scène zijn slechts gedeeltelijk bewaard © A.A. Oktaviana

Vergelijkbare schilderingen van varkens zijn eerder gevonden in andere grotten in het gebied. Een ervan is gedateerd op ongeveer 43.900 jaar geleden, met behulp van een techniek die bekend staat als uranium-reeks analyse van calcium carbonaat afzettingen. De laatste vondst verschuift die datum met bijna 2.000 jaar en levert het vroegste bewijs van menselijke bewoning in de regio.

Volgens medeauteur van het rapport Maxime Aubert van de Australische Griffith University werd de schildering in 2017 gevonden door doctoraalstudent Basran Burhan, als onderdeel van onderzoeken die het team uitvoerde in samenwerking met de Indonesische autoriteiten. Aubert, een specialist in wetenschappelijke dateringstechnieken, analyseerde een calcietafzetting die zich bovenop het schilderij had gevormd, waaruit ze kon bevestigen dat de afzetting ten minste 45.500 jaar oud was. Het schilderij zelf zou in feite nog ouder kunnen zijn.

De bevindingen zijn beschreven in het tijdschrift Science Advances. Zie het hele verslag op: https://advances.sciencemag.org/content/7/3/eabd4648

Text                 Alun Harvey

Vertaling Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.