Het Hunebedcentrum is door kinderen verkozen tot één van de 65 kindvriendelijkste musea in Nederland. De Museuminspecteurs, kinderen tot en met 12 jaar, gaven het museum het rapportcijfer 8.49. Het museum wordt door één van de kinderen bijvoorbeeld geroemd omdat ‘er mensen verkleed waren die allemaal dingen lieten zien van vroeger. Er waren allemaal spelletjes, waardoor ik kon ontdekken wat de mensen vroeger aten en hoe je een hunebed kon bouwen.’ 

In de afgelopen 12 maanden hebben duizenden deelnemende kinderen bijna 8.000 inspecties gedaan. Dat is veel, omdat musea in die periode meer dan 6 maanden gesloten waren. Het is bijzonder toch zo veel positieve reacties te krijgen, en mooi dat jonge mensen zulke positieve ervaringen opdoen. 

Alle musea die het Kidsproof label hebben verdiend, krijgen een ereplek op Museumkids.nl. 

Alle musea hebben veel te bieden. Aan de hand van uiteenlopende collecties vertellen musea over waar we vandaan komen en wie we zijn. In musea kun je een leven lang leren en de wereld steeds opnieuw ontdekken. Musea bewaren, onderzoeken, interpreteren en presenteren een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is, en ontwikkelen zich continu. Mede dankzij de oprechte feedback van de Museuminspecteurs, die vaak concrete ideeën hebben over wat ze nog leuker of beter zouden vinden.

Tegelijkertijd dragen musea ook bij aan de aantrekkingskracht van de gemeente en de regio. En dat is extra belangrijk nu het internationaal toerisme voorlopig op een laag pitje blijft staan. Uit onderzoek blijkt dat museumbezoekers ook extra geld uitgeven in lokale winkels en horeca. Een ander bijkomend voordeel is dat een fijnmazige, culturele infrastructuur bijdraagt aan hogere grondprijzen en de aantrekkelijkheid als woon- of vestigingsplaats.

Museumbezoek door kinderen en jongeren tot en met 18 jaar is sinds 2011 enorm gegroeid, naar 6,2 miljoen in 2019. Dat is ruim 18% van al het museumbezoek. Daarvan vindt bijna twee derde plaats in familieverband; een derde betreft schoolbezoek. Uit data van de Museumkaart en de Museumkidskaart wordt geconcludeerd dat de bezoekers steeds diverser worden en dat zij in een jaar gemiddeld zo’n zeven keer naar musea gaan. Door de impact van de coronacrisis is museumbezoek fors afgenomen. We verwachten dat vanwege de onzekerheid over gezondheid, werk en inkomen, het herstel geleidelijk zal zijn, maar ook dat het aandeel van gezinnen de komende jaren wel eens verder kan groeien.

Vorig artikelWredenhagen 2
Volgend artikelHünenweg / Hondsrug path finally opened

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.