Het Prehistorisch Museum van Jeongok, Zuid-Korea

0
941

Tijdens een verblijf in het Hantangang Rivier gebied in Zuid Korea in 1978, vond de Amerikaanse GI Greg Bowen stenen werktuigen die dateren uit het Paleolithicum. Hij stelde het museum van de Nationale Universiteit van Seoel, dat tussen 1979 en 2010 een aantal opgravingen verrichtte, op de hoogte. In april 2011 werd ter plaatse het het Prehistorisch Museum van Jeongok geopend om de vondsten tentoon te stellen en het verhaal te vertellen van de vroegst bewoonde plaats in Zuid-Korea – en het verhaal van de evolutie van de mensheid.

Jeongok-ri opgravings locatie

De opgravingsplaats is een basaltgebied van 800.000 vierkante meter, ongeveer 50 km ten zuidwesten van de hoofdstad Seoel.

Onderzoek door Japanse landmeters bracht vulkanische as aan het licht in sedimentaire lagen op 1 meter onder het grondoppervlak, die 100.000 jaar oud zijn. Op basis van dit onderzoek menen archeologen dat de stenen werktuigen, die 3,5 m onder het oppervlak werden gevonden, dateren uit het Paleolithicum, 350.000 jaar geleden.

Vondsten

In de sedimentaire lagen werden vele verschillende soorten stenen werktuigen gevonden, zoals handbijlen, hakmessen, jachtstenen, vuistgrote pikhouwelen, schrapers, gekerfde werktuigen enz. Het meest voorkomend was een type dat bekend staat als acheuleaanse handbijlen, voor het eerst gevonden in St. Acheul in Frankrijk. Deze zijn ovaal of driehoekig van vorm, en beide kanten van het lemmet zijn gelijkmatig geslepen. Hun zijden lijken op twee handpalmen die tegen elkaar worden gehouden.


Acheuleaanse handbijl Jeongok Prehistorisch Museum

Stenen werktuigen als deze werden door de paleolithische bevolking voor dagelijks gebruik gemaakt, en er zijn er hier en op andere plaatsen uit de oudheid honderden gevonden. Men denkt dat sommige van deze plaatsen productieplaatsen waren en dat de stenen werktuigen werden gebruikt om op dieren te jagen en om fruit te verzamelen. Archeologen gaan ervan uit dat de mensen die hier woonden hun voedsel haalden uit planten en vruchten die op het veld en in de bergen groeiden. Ze verzamelden mosselen en vingen vis in de Hantangang-rivier en ze jaagden op dieren. Zij moeten schuilplaatsen hebben gebouwd voor de winter en waarschijnlijk zijn ze van de ene plaats naar de andere getrokken wanneer dat nodig was om aan voedsel te komen.

Fantasieschilderij van hoe de paleolithische mensen leefden, geschilderd door Im Geun-u

Het museum

Alle vondsten van de opgraving zijn te zien in het museum ter plaatse, dat in 2011 werd geopend. Maar de displays in dit futuristische gebouw vertellen ook de meer uitgebreide geschiedenis van de wereldwijde evolutie van de mensheid.

: Ingang van het futuristische Prehistorisch Museum van Jeongok

Zodra je het museum binnenkomt, begin je aan een reis van enkele miljoenen jaren aan de zijde van onze menselijke voorouders.

beeld van de tentoonstelling: Evolutie van de mensheid

Deze voorouders begonnen zich ongeveer zes of zeven miljoen jaar geleden in Afrika te ontwikkelen. Deskundigen denken dat zij aanvankelijk het grootste deel van hun tijd in de bomen doorbrachten, maar ook vrij gemakkelijk op twee benen op de grond konden lopen. Rechtop lopen op twee benen wordt door wetenschappers vaak beschouwd als de meest fundamentele kenmerkende eigenschap van de mens. De tentoonstelling laat zien hoe de eerste mensen aan hun grote tocht over het uitgestrekte land van Afrika naar Azië en Europa begonnen.

De installatie bevat ook levensgrote modellen van nu uitgestorven dieren zoals mammoeten en de wolharige neushoorn.


Levensgrote wolharige neushoorn: 4 meter lang, schouderhoogte 2,2 meter, gewicht ongeveer 3 ton

Bronnen

Veel meer informatie en foto’s zijn te vinden op de twee onderstaande websites, die deel uitmaken van de informatieve online collectie op https://artsandculture.google.com

https://artsandculture.google.com/exhibit/the-Palaeolithic -site-of-jeongok-ri/swICUqGwlsp4Iw?hl=nl  

https://artsandculture.google.com/exhibit/evolution-of-humanity-the-great-march-forward/OwJyJDHXK3McIA?hl=en

Tekst Alun Harvey

Vertaling: Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.