Mensen in Noord-Amerika: 30.000 jaar geleden

0
1052
Stenen werktuigen uit de Chiquihuitegrot: a. kern, b-e. schilfers; f-j. klingen; k-o. punten. © Ardelean et al, doi:10.1038/s41586-020-2509-0

Stenen werktuigen die zijn opgegraven in een grot in Centraal-Mexico onthullen dat de mens het Amerikaanse continent mogelijk meer dan 15.000 jaar eerder heeft bereikt dan eerder werd gedacht. DNA-analyse van het sediment rond de werktuigen dateert de menselijke bezetting van de plek op 25.000-30.000 jaar geleden. Dit bestrijdt de gangbare theorie dat het Clovis-volk rond 15.000 jaar geleden de eerste menselijke bewoners van Amerika waren.

De recente opgravingen vonden plaats in de Chiquihuitegrot, een hooggelegen vindplaats in het Astillerogebergte in Noord-Mexico. De werktuigen bevestigen eerdere bevindingen die de menselijke bewoning in het gebied mogelijkerwijs terugbrengen tot 33.000-31.000 jaar geleden. Bij de opgravingen werden in totaal 1930 werktuigen gevonden, waaronder speerpunten, schrapers en fijne lemmeten die waarschijnlijk werden gebruikt om vlees te snijden.

Kaart: locatie van de Chiquihuitegrot in Mexico

Volgens Dr. Ciprian Ardelean, een archeoloog aan de Universiteit van Zacatecas, “hebben deze vroege bezoekers de grot niet continu bewoond. We denken dat mensen er een deel van het jaar verbleven en de grot gebruikten als winter- of zomeronderkomen, of als uitvalsbasis voor de jacht tijdens de migratie. We weten niet wie ze waren, waar ze vandaan kwamen of waar ze heen gingen. Ze zijn een compleet raadsel”, voegde hij eraan toe.

“We gaan er ten onrechte van uit dat de inheemse bevolkingsgroepen in het Amerika van vandaag rechtstreeks afstammen van de vroegste Amerikanen, maar nu denken we dat dat niet het geval is. Tegen de tijd dat de beroemde Clovis-bevolking Amerika binnentrok, waren de allereerste Amerikanen al duizenden jaren eerder verdwenen.”

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature

Bron

http://www.sci-news.com/archaeology/stone-tools-chiquihuite-cave-mexico-08667.html

Tekst: Alun Harvey

Vertaling: Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.