Neolithische beker van de Buiten-Hebriden

0
1223
Chris Murray houdt de Neolithische beker vast die werd ontdekt in een Schots loch © Chris Murray

Chris Murray is een voormalige duiker van de Royal Navy die nog steeds als hobby duikt in Schotse lochs. De laatste jaren heeft hij een aantal prehistorische bekers ontdekt onder water, met name in lochs rond de Buiten-Hebriden. In juni 2020 ontdekte hij deze 5500 jaar oude neolithische beker, liggend in de modder op de bodem van een loch op het Isle of Lewis.

Murray heeft eerder soortgelijke bekers gevonden in het water rond oude, kunstmatige, uit stenen opgetrokken eilanden in de lochs, die bekend staan als “crannogs”. Eerder werd gedacht dat deze kunstmatige eilanden al vanaf de IJzertijd bewoond waren, maar deze recente vondsten wijzen erop dat ten minste vier crannogs op de Buiten-Hebriden zo’n tweeduizend jaar eerder bewoond waren.

Archeologen zijn naar verluidt “zeer opgetogen” over de vondst, die dateert van tussen ca. 3600 v. Chr. en ca. 3300 v. Chr. Dit was rond de tijd dat de Nederlandse hunebedden werden gebouwd en 1000 jaar voor Stonehenge en de Egyptische piramiden.

Gereconstrueerde crannog in het Schotse Crannog Centrum in Loch Tay, Perthshire

Crannogs

Crannogs komen voor in Schotland, Ierland en Wales, maar ook in andere delen van Europa. Prehistorische crannogs waren oorspronkelijk uit hout opgetrokken ronde huizen die steunden op palen die in de bedding van het loch waren geslagen. In minder boomrijke gebieden werden tonnen rotsblokken op de bodem van het loch gestapeld om een eiland te vormen waarop een stenen huis kon worden gebouwd. De meeste lijken te zijn gebouwd als individuele woningen voor uitgebreide families.

Tot in de 17e eeuw bleven mensen in Schotland crannogs bouwen, verbouwen, aanpassen en hergebruiken. Vandaag de dag vertonen de crannogs zich als met bomen begroeide eilanden of blijven zij verborgen als onder water liggende steenheuvels. Er zijn er honderden ontdekt in Schotland, maar slechts enkele zijn grondig onderzocht.

Het Scottish Crannog Centre, aan de oever van Loch Tay bij Aberfeldy in Perthshire, is een openluchtmuseum en de thuisbasis van een reconstructie van een crannog die tussen 1994 en 1997 werd gebouwd. In het museum worden enkele van de ter plaatse gevonden artefacten tentoongesteld, evenals grafische panelen en video’s die een beeld schetsen van de bewoners van de crannog uit de ijzertijd. Het centrum is lid van Exarc, een netwerk van archeologische openluchtmusea waar ook het Hunebedcentrum deel van uitmaakt.

Het Scottish Crannog Centre is een museum en organiseert ook activiteiten zoals kanovaren

Voor meer informatie zie: https://www.crannog.co.uk/https://exarc.net/

https://exarc.net/

Tekst     Alun Harvey

Vertaling Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.