Het megalithische monument is gedateerd op ongeveer 4.000 v. Chr. HUSSEIN YASSINE

Een piramidevormig grafmonument dat in Libanon is gevonden, zou 1.500 jaar ouder zijn dan de grote piramide van Cheops (Khufu) in Egypte. Het monument werd gevonden door Abdulaziz Al-Zein, een berggids van de Milieuraad van Libanon, tijdens een wandeling in de buurt van het dorp Akrum in Noord-Libanon.

Gezien de oude mediterrane handelsbetrekkingen met Egypte heeft de vondst geleid tot wilde speculaties over de veronderstelling dat de piramiden van de Nijl hun inspiratie zouden hebben geput uit deze 4.000 jaar oude Libanese versie. Deze piramide verschilt echter in twee opzichten van de meer bekende Egyptische monumenten. Ten eerste is hij slechts 3 meter hoog, en ten tweede is hij gebouwd met grote platte kalkstenen platen in plaats van stenen blokken.

In het gebied rond Akrum zijn veel megalieten gevonden die zo’n 6000 jaar oud zijn, waaronder drie andere piramiden. Deze piramide is echter ook ongewoon, omdat zij is gemaakt van platte kalksteenplaten, terwijl de meeste megalithische overblijfselen die eerder in het gebied zijn ontdekt, van basalt zijn gemaakt.

Overblijfselen van oude megalithische bouwwerken in Menjez, Akkar. Foto: asor

De oude bewoners van het gebied gebruikten grote stenen om eenvoudige hutten te bouwen, waarvan de daken sindsdien zijn ingestort en verdwenen, zodat er muren overblijven die lichtjes naar binnen leunen. De overgebleven structuren werden onlangs gerenoveerd en zijn nu toegankelijk voor bezoekers en toeristen.

Bron: www.The961.com  – de toonaangevende Libanese Engelstalige website

Tekst     Alun Harvey

Vertaling Hans Meijering

Vorig artikelNeolithische beker van de Buiten-Hebriden
Volgend artikelHet Licht – Hoofdstuk 2

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.