Het archeologisch beleefpunt van de gemeente Westerveld (foto door Parklaan buitengewone projecten)

Het Doldersummerveld in de gemeente Westerveld is uitgeroepen tot een Archeologisch Beleefpunt in de Provincie Drenthe. Het is het zesde beleefpunt in de provincie.

In het Doldersummerveld zijn eeuwenoude routes nog goed zichtbaar en beleefbaar en ze kruisen op meerdere plekken de moderne fietspaden. In 2012 is door amateurhistoricus Jan Douma deze bundel karrensporen (her)ontdekt.

In de middeleeuwen, en waarschijnlijk ook nog ver daarvoor, liep door het Doldersummerveld een onderdeel van de route tussen Friesland en Drenthe.

Met karren getrokken door paarden en ossen reisde men hier door het landschap. Door het intensieve gebruik van de routes door karren met verschillende spoorbreedtes, en het constant zoeken naar de best begaanbare plekken ontstond een breed waaierende bundel karrensporen.

Een fenomeen wat op veel plekken in Drenthe tot op de dag van vandaag nog herkenbaar is op satellietbeelden, hoogtekaarten of soms zelfs met het blote oog.

De karrensporen in het Doldersummerveld vallen binnen die laatste categorie, maar hoewel de karrensporen als reliëf nadrukkelijk aanwezig zijn in het landschap, is voor het ongeoefende oog niet altijd duidelijk dat het hier gaat om wat ooit de A28 van de (pre)historie was.

De karrensporen in het Doldersummerveld op de AHN kaart

Met het archeologisch beleefpunt wilden we hier verandering in brengen. Door Parklaan Buitengewone Projecten is een prachtig ontwerp gemaakt dat het gevoel van drukte in ruimte en tijd terug brengt op deze plek.

Door middel van een achttal wielassen wordt de oude route gemarkeerd en de hoogteverschillen beter zichtbaar gemaakt. Het Drentse Landschap maakte als terreinbeheerder ook deel uit van de projectgroep en heeft gezorgd voor een informatiepaneel over de karrensporen op deze plek.

Wij hopen natuurlijk dat dit beleefpunt inspireert tot andere mooie initiatieven op het gebied van beleving en benutting van archeologie.

Op veel plekken in Drenthe is het archeologisch erfgoed nog te vinden, soms aanwezig en beleefbaar, en soms onzichtbaar, verscholen in de bodem. In alle gevallen verdient het onze bescherming én om gedeeld te worden met iedereen.

Wie meer wil zien van de Drentse karrensporen kan een kijkje nemen op het Drentse Geoportaal. Hier is een kaartbeeld te vinden van de karrensporen die door bureau RAAP in 2018 in opdracht van Provincie Drenthe zijn geïnventariseerd door middel van hoogtekaarten en satellietbeelden: Geoportaal Drenthe(verwijst naar een andere website)

Door Priscilla Verplanke, provinciaal archeoloog

Vorig artikelGeopark Game – The Lost Collection
Volgend artikelArcheologisch beleefpunt Ruinen
Harrie Wolters is algemeen directeur van het Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.