Hünenweg / Hondsrugpad eindelijk geopend

0
626
Een deel van het Hondsrugpad over een breed pad door de bossen bij Exloo

Op vrijdag 12 november 2021 werd een nieuw internationaal wandelpad – in Duitsland de Hünenweg genoemd en in Nederland het Hondsrugpad – eindelijk geopend. Het 325 km lange pad werd gezamenlijk geopend door Cees Bijl namens de provincie Drenthe, Anna Kebschull van Landkreis Osnabrück en de voorzitter van het Recreatieschap Drenthe, Robert Kleine.

De route verbindt twee UNESCO Global Geoparks met elkaar; de Hondsrug in Nederland en TERRA.vita in Duitsland. De route van Osnabrück naar Meppen bestond al en het pad over de Hondsrug is oorspronkelijk al in 2011 ontwikkeld (zie de geschiedenis hieronder). Het was nooit gemarkeerd met richtingsborden en nooit officieel geopend, hoewel de beschrijving beschikbaar was als download van de website.

Het Hünenweg project

Dit nieuwe project om de twee paden met elkaar te verbinden begon in oktober 2018 en werd bekend als het INTERREG-project ‘UNESCO Global Geopark Cooperation DE/NL’. In zijn openingstoespraak benadrukte Cees Bijl de nauwe samenwerking tussen de projectpartners. Anna Kebschull sprak de wens uit dat het project in de toekomst zou leiden tot verdere gezamenlijke grensoverschrijdende ondernemingen tussen de twee Geoparken.

De route

Het nieuwe langeafstand wandelpad biedt wandelaars meer dan 325 kilometer door afwisselende landschappen met veel geologische, archeologische en ecologische bezienswaardigheden. De hele route is bewegwijzerd met geel/blauwe richtingaanwijzers met een kenmerkend ontwerp. De route is verdeeld in 20 delen en heeft ook nieuwe informatiepanelen met audiocommentaar, evenals vele rustplaatsen met bankjes en suggesties voor restaurants en overnachtingsmogelijkheden.

App en gids

De 20 trajecten variëren in lengte tussen 10 en 24 kilometer en meer gedetailleerde informatie is beschikbaar (in het Nederlands en Duits) op www.huenenweg.com. Er is ook een begeleidende app en een gedrukt boekje met een beschrijving van de route.

De geschiedenis van het Hondsrugpad

In 2011 kregen Hans Meijering en Alun Harvey, twee pas gepensioneerde vrijwilligers van het Hunebedcentrum in Borger, de opdracht om een nieuw langeafstand wandelpad te ontwerpen langs de Hondsrug tussen Groningen en Emmen, met een zijtak naar Assen.  Oud-schooldirecteur Hans was als inwoner van Drenthe zeer bekend met de streek en de geschiedenis van de Hondsrug en de hunebedbouwers. Alun daarentegen is een Welshman die zich in 2009 met zijn Nederlandse vrouw in Nederland terugtrok. Beide mannen deelden een interesse in geschiedenis en een liefde voor wandelen.

Het was de bedoeling dat de nieuwe route zou aansluiten op een bestaand langeafstand pad in Duitsland dat zich uitstrekt over 185 km, van de grens bij Twist tot het TERRA.vita Geopark in Osnabrück. Dit pad wordt de Hünenweg genoemd en “Hünen” is de Duitse naam voor de hunebedbouwers. Al vóór de Middeleeuwen liepen er oude handelsroutes over de Hondsrug, en het plan was om gebruik te maken van bestaande paden, waarbij onderweg vele plaatsen van historisch en prehistorisch belang worden gepasseerd.

Alun Harvey en Hans Meijering bij het Hunebedcentrum Foto: Drents Tijdschrift

De eerste taak was het bepalen van de beste route, waarbij gevarieerde landschappen van zand, veen, akkers en bossen werden doorkruist en tegelijkertijd zo dicht mogelijk bij de Hondsrug zelf werd gebleven. Vervolgens werd de route verdeeld in 20 trajecten van elk ongeveer 7 à 8 kilometer. Daarna werd elk deel een aantal keren gelopen – in beide richtingen – waarbij onderweg veel aantekeningen werden gemaakt om andere wandelaars de weg te wijzen en interessante punten te beschrijven. Deze omvatten natuurlijke kenmerken zoals meren, beken en zandduinen en door de mens gemaakte monumenten, variërend van hunebedden, oude grafheuvels en kerken tot dorpen, oorlogsmonumenten en zelfs een ondergrondse schuilplaats die in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt. Enkele van de meer bijzondere kenmerken zijn een pinetum bij Anloo en een opmerkelijk monument voor de bemanning van een Amerikaanse bommenwerper die tijdens de oorlog in de bossen bij Exloo is neergestort.

Tenslotte maakte Hans Meijering een complete beschrijving van het pad in het Nederlands – in beide richtingen – die Alun Harvey in het Engels vertaalde. Het hele project heeft meerdere jaren geduurd en de gids was oorspronkelijk in beide talen te downloaden. Vervolgens is het pad in het kader van het INTERREG-project herzien en geactualiseerd en biedt het wandelaars een uitdagende, interessante en plezierige route door een verscheidenheid aan wisselende landschappen en fascinerende geschiedenis.

Tekst: Alun Harvey

Vertaling: Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.