Inishowen – Ierland

0
630
Temple of Deen – Hendrik Gommer

Helaas gaat de lezing van 19 december 2021 weer niet door vanwege coronamaatregelen. Erg jammer omdat het alweer jaren geleden is dat ik kon vertellen over onze reizen langs de megalieten van Europa. Inmiddels hebben we meer dan 3500 monumenten bezocht. Langzaam maar zeker begint een beeld te groeien over de uitbreiding van de megalietencultuur over Europa in het vierde millennium. De lezing is doorgeschoven naar 13 maart 2022. Tegen die tijd hebben we onze reis naar Zuid-Spanje voor deel 19 van de serie Mythische Stenen al achter de rug, hoop ik.

Afgelopen zomer hadden we nog wat goed te maken met Ierland. Deel 13 was blijven liggen doordat bootreizen naar Ierland eerder lastig te organiseren waren vanwege coronamaatregelen. Eindelijk konden we de overtocht maken naar het land waar het idee van Mythische Stenen ontstond. Ierland is een land met een enorm rijke steentijdhistorie, al beseffen nog onvoldoende Ieren dat zelf. Voor veel monumenten moet je koeien, stieren, moerassen, prikkeldraad, braamstruiken en nog veel meer trotseren. Ik vertel er over in de maar liefst 230 pagina’s tellende reisgids langs de megalieten van Ierland. Persoonlijk vind ik het een van mijn mooiste boeken van de serie geworden, maar misschien is dat omdat we Ierland zo’n prachtig land vinden.

Hieronder een voorproefje met de tekst van pag. 125-128. Ierland is wereldberoemd door Newgrange, het hunebed bij Dublin met Pyramide-achtige allures (maar dan ouder). Hier schrijf ik over wat ‘gewonere’ monumenten, waar Ierland er honderden van heeft. De reisgidsen (het zijn er inmiddels 17), zijn in de winkel van het Hunebedcentrum te koop en onder andere ook op www.hunebed.eu .

Muff Stone – Hendrik Gommer

‘De Muff Stone** in Ardmore Lower heeft op één zijde 40 cups waarvan ongeveer de helft is voorzien van 1, 2 of 3 grote concentrische ringen. Het is een indrukwekkende rechthoekige steen van ruim twee meter hoog. Gezien de cups op de zijkant heeft de steen waarschijnlijk in vroeger tijden platgelegen.

Op R238 ongeveer 700 meter na Muff links parkeerplaats, 100 meter eerder oprijlaan oplopen, rechts in het veld, privéterrein.

De Temple of Deen*** (ook wel Court Tomb of Laraghirril) dankt zijn naam aan het vroegere vermoeden dat het om een druïdentempel zou gaan. Het gaat om een 8,5 meter lang galerijgraf dat in een cairn van 20 x 6 meter opgenomen was. De voorhof lijkt op het noordwesten te zijn gericht. Volgens een beschrijving uit 1867 lag er ooit een steencirkel van 64 meter om de cairn heen. De kamer van 3 x 2,5 meter lijkt een kleine nis op de zuidoostzijde te hebben. De voorhof is ongeveer even groot als de kamer.

Temple of Deen – Hendrik Gommer

Bocan Stone Circle** is zwaar beschadigd. Het zouden zomaar de kransstenen van een portaalgraf kunnen zijn. In het midden van de cirkel zijn in elk geval potscherven en gecremeerde menselijke resten gevonden.

Bocan Stone Circle – Hendrik Gommer

Op R238, 1,1 km na Terawee links afslaan, parkeren en 400 meter doorlopen over karrenpad tot Temple of Deen rechtdoor in het veld. Voor Bocan Stone Circle R238 oversteken, eerste weg rechts, bij hek links 200 meter verder in het veld.

Doagh Famine Village***** is een ‘must see’. Dit zeer originele museum over de hongersnood in Ierland in de 19de eeuw doet me beseffen dat groei en verval bijna onlosmakelijk zijn verbonden aan culturen. Ook in 4000 v. Chr. nam de bevolking sterk toe tot 3300 v. Chr. waarna het aantal mensen halveerde tot 2500 v. Chr. Die afname gaf vervolgens weer ruimte aan nieuwe immigranten die de leeggevallen plaatsen innamen, zodat een nieuwe periode van groei begon.

Famine Village – Hendrik Gommer

Ook Malin Head***** is een bijzondere plek. Schreven bezoekers hun namen bij Malin Beg nog op de leien op de schoolbanken, hier legt men de eigen naam met keien. Keien hebben nog meer eeuwigheidswaarde.’

Malin Head – Hendrik Gommer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.