Maak stap voor stap een oerschoen

0
2285
schoen maken
schoen maken

In dit artikel maken we stap voor stap een oerschoen. Dit model is bekend uit de bronstijd en steentijd. Meer informatie over schoenen in de prehistorie kun je hier vinden.

Workshop schoen maken

Op 10 juli werd een workshop schoen maken gegeven door Nadine. In de workshop stond het verhaal van leer looien en de ontwikkeling van schoenen door de tijd centraal. Bezoekers konden ervaren hoe lastig het is om met vuursteen leer te snijden of te doorboren. Tijdens de workshop zagen de bezoekers het proces van leer tot schoenen.

Stap voor stap

Stap 1.

Print de juiste maat uit en knip deze uit inclusief gaten: je maakt een patroon. Je kan het plastificeren of op dik karton plakken om het patroon sterker te maken.

Stap 2.

Leg het patroon op een stuk leer en trek het over. Haal het patroon eraf en knip de vorm uit in het leer. De gaten kan je met een gaatjesmaker in het leer aanbrengen. Tip: leg een extra stukje leer onder de schoen in de gaatjestang. Daardoor maak je iets makkelijk de gaatjes in het leer.

Stap 3.

Knip 2 maten veter af. Eén van ongeveer 40 cm en één van ongeveer 120 centimeter. De veter kan kant en klaar uit leer gemaakt zijn maar je kunt er ook één zelf maken uit bijvoorbeeld plantaardige vezels of dierlijke pees.

schoen maken
De eerste stappen – sjabloon knippen, overtrekken op leer en de vorm uitknippen.

Stap 4.

Een klein priegelwerkje. Rijg de hiel van de schoen dicht met de kortste veter. Er is niet één goede manier, zorg gewoon dat het goed vast zit en vermijd knopen aan de binnenkant van de schoen, dit kan namelijk gaan irriteren. Deze manier hebben wij gebruikt:

Stap 5.

Rijg de schoen samen met de lange veter. Zoek de voorkant van de schoen op. Voor de neus rijg je de veter om en om door de gaatjes. Door de veter hard aan te trekken, vouwt de neus van de schoen zich vanzelf naar binnen toe. Eventueel kun je een knoop leggen met de dubbele veter om de neus in model te houden. Je kan ook elke keer wanneer je de schoen aantrekt de veters strak trekken. Rijg na de neus de veter kruislings over je voet. Wanneer je aan één kant een gaatje over houdt is dit niet erg.

TIPs

Kies een maat groter dan je normale schoenmaat. Draag de schoenen met daarin een wollen sok, een pluk losse schapenwol, droog hooi of een inlegzooltje voor extra comfort. De schoen gaat langer mee door eronder een zool te stikken of breng waterdichte dak-reparatiepasta aan onder de zool in liefst meerdere, dunne laagjes – goed laten drogen, maar dan nog: niet meteen over je dure design-vloerbedekking lopen!

Sjablonen

MAAT 36

MAAT 37

MAAT 38

MAAT 39

MAAT 40

MAAT 41

MAAT 42

MAAT 43

MAAT 44

Tekst en afbeeldingen

Jacqueline Speelman, Yvonne Ording, Alea Hakvoort en Nadine Lemmers – update december met dank aan Alie, Dijana, Dainora, Indy, Karin.

Bronnen

https://www.hunebednieuwscafe.nl/2021/07/sinds-wanneer-dragen-mensen-schoenen/

Dankwoord

De workshop van maandag 12 juli is mede mogelijk gemaakt door de Fonds voor Cultuurparticipatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.