Monument voor kinderen

0
560

Vreselijk ongeluk met munitie

Op 22 juli 1945, dus ruim twee maanden na het eind van de Tweede Wereldoorlog kwamen drie kinderen uit Eeserveen om bij een explosie van munitie in het bos bij Odoorn. Hoe kon dit ongeluk gebeuren?

Ooggetuige Bouke de Jonge vertelt

In een interview met RTV Drenthe vertelt Bouke de Jonge wat er die dag gebeurde. Samen met vier vriendjes is hij die dag naar het bos gegaan om daar te spelen. Zijn opa had nog tegen hem gezegd om dat niet te doen, maar ze gaan toch. Ze vinden bij een opslagplaats een granaat. Bouke zegt tegen de jongens dat ze daar niet mee mogen spelen, maar één van de jongens gooit het projectiel toch tegen de opslag. De granaat ontploft en neemt het opslagschuurtje met munitie mee. De 9-jarige Kornelius Pepping, zijn 14-jarige broer Derk en de 14-jarige Remmelt Groenwold overleven de explosie niet. Bouke vertelt: “Het was een enorme dreun. Ze zeggen dat ik door de explosie wel vijf meter ben weggeblazen. De zijkant van mijn lichaam was blauw en mijn overhemdje was helemaal van mijn lichaam gescheurd”. Hij was al een eindje bij de drie weggelopen en stond met zijn zij naar de explosie gedraaid. Hij kreeg wel een aantal scherven in zijn lichaam, waarvan één in zijn hoofd.

Amerikaanse soldaten helpen Bouke

Amerikaanse soldaten brengen hem naar een militair hospitaal in Gieten. Later wordt hij naar het ziekenhuis in Assen gebracht. Hij overleeft zijn verwondingen. Ook een ander vriendje brengt het er levend van af.

Nooit meer voetballen

De huisarts zegt tegen Boukes moeder dat hij nooit mocht voetballen en vooral geen bal mocht koppen, want dan zou het kunnen dat de scherf in zijn hoofd zou verschuiven. Dat wist Bouke zelf niet, hij wist alleen dat hij niet mocht voetballen…

Monument in het bos

Op de plaats waar het bovenstaande gebeurde staan drie stenen met daarop koperen plaatjes. Daarop staan de volgende teksten:

De Tweede Wereldoorlog maakte ook na afloop slachtoffers.

Op 22 juli 1945 verloor op deze plaats:

DERK PEPPING

veertien jaar oud, samen met zijn broertje

en vriendje het leven bij het spelen met

achtergebleven Duitse munitie

Derk Pepping. Foto Hans Meijering

KORNELIUS PEPPING

negen jaar oud samen met zijn broer

en vriendje het leven bij het spelen met achtergebleven Duitse munitie

Kornelis Pepping. Foto Hans Meijering

REMMELT GROENWOLD

veertien jaar oud samen met zijn twee

vriendjes het leven bij het spelen met achtergebleven Duitse munitie

Remmelt Groenwolt. Foto Hans Meijering

Locatie: 52.876397, 6.812421

Foto Hans Meijering

Bronnen:

https://www.tracesofwar.nl/sights/7621/Monumenten-omgekomen-kinderen.htm

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/134265/Bouke-de-Jonge-zag-hoe-drie-van-zijn-vriendjes-werden-gedood-door-achtergebleven-munitie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_oorlogsmonumenten_in_Borger-Odoorn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.