Vliegtuig neergestort bij Exloo

0
770

Missing in action

Op 11 januari 1944 vertrekt de B-24 van de United States Army 8th Air Force 448th Bomb Group, gestationeerd op de RAF luchtmachtbasis Seething. Het vliegtuig is onderdeel van een aanvalsgolf van 372 toestellen. Het doel is het bombarderen van Duitse vliegtuigfabrieken in Braunschweig. Onderweg wordt de B-24 aangevallen door verschillende Duitse Messerschmitt jachtvliegtuigen. Als gevolg van deze aanvallen wordt de B-24 getroffen en er volgt een explosie in de lucht. Rond 12.15 uur stort het vliegtuig neer in de bossen bij Exloo. Alle tien Amerikaanse bemanningsleden komen hierbij om het leven.

Amerikaanse man bezoekt plaats waar zijn oom omkwam bij vliegtuigcrash

In 2016 bezoekt David Everett uit New York de plaats waar zijn oom omkwam bij die vliegtuigcrash. In een interview met het Dagblad van het Noorden vertelt hij over de herinneringen die zijn moeder had aan haar broer, één van de omgekomen bemanningsleden. Zij bewonderde haar boer Fred Brenner, die volgens haar zeggen een goed karakter had. Hij was navigator aan boord van het vliegtuig. Twee weken na het neerstorten stuurde het Amerikaanse leger een telegram met de volgende tekst: “Missing in action since eleven january”. Pas twee jaar later krijgt de familie het bericht dat Fred bij het neerstorten is omgekomen.

Boswachter Meelker legt stenen en plant beukebomen

Ter nagedachtenis aan de tien bemanningsleden zijn in 1946 -1947 door boswachter Meelker van Staatbosbeheer tien veldkeien gelegd op de plaats waar het vliegtuig is neergestort. Bij iedere kei is ook een beuk geplant.

Het ‘Monument voor Geallieerde Vliegers’ in Exloo (gemeente Borger-Odoorn) is een grote zwerfkei, waarop de namen van omgekomen bemanningsleden staan.

Locatie:

52.886156, 6.847765

Bronnen:

https://dvhn.nl/drenthe/Amerikaan-bezoekt-rampplek-WO-II-in-Exloo-%E2%80%98Mijn-moeder-was-zijn-zusje.-Ze-bewonderde-hem%E2%80%99-21512642.html

http://www.slo-drenthe.nl/index.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.