Bruine Baltische kwarts-porfier

0
641

In de keientuin van het Hunebedcentrum liggen honderden soorten stenen. Eentje is de kenmerkende bruine Baltische kwarts-porfier.

Het is een gidsgesteente, maar het vreemde is dat niet bekend is waar deze porfier precies vandaan komt. Bruine Baltische kwarts-porfier komt in het Hondsrug-gebied in Drenthe nog het meest voor, maar zwerfstenen ervan zijn in overig Nederland erg zeldzaam.

Deze porfier doet sterk denken aan Aland kwarts-porfier, Echter, de kleur is anders, de ovale kwartseerstelingen zijn minder sterk ingesneden, dus minder gecorrodeerd. Ook zijn er meer kleine veldspaatkristallen en splinters aanwezig. Hier en daar is een grotere eersteling zichtbaar van kaliveldspaat.

Bruine Baltische kwarts-porfier is waarschijnlijk net als Rode Oostzee kwarts-porfier afkomstig van het Noord-Baltische rapakivi-gebied dat voor een groot deel op de bodem van de noordelijke Oostzee bloot ligt. Het zuidelijke deel is bedekt door Paleozoïsche kalksteenafzettingen. Het Noord-Baltische rapakivi-gebied ligt tussen dat van Aland en Kökar en de Estse eilanden Saaremaa en Hiumaa. Jammer is dat nergens gesteenten van dit massief boven water uitsteken. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.