Foto: Jamie Hodgkins, hoofdonderzoeker, en team op de vindplaats van het graf in Italië

De 10.000 jaar oude overblijfselen van een meisjesbaby, gevonden in een grot in Ligurië in Italië, hebben de ideeën van archeologen over de manier waarop Mesolithische mensen hun kinderen, vooral vrouwelijke baby’s, bekeken, veranderd.

Het skelet werd in kleine fragmenten gevonden in de Arma Veirana-grot in de noordwestelijke regio van Ligurië. De doodsoorzaak is onbekend, maar de botten bevatten voldoende DNA om het geslacht van het kind te kunnen bepalen. Het kind was gewikkeld in een deken versierd met kralen en hangers gemaakt van twee soorten zeeschelpen, wat suggereert dat haar ouders en stam veel respect voor haar hadden. Het rijkelijk versierde graf bevatte meer dan 60 doorboorde schelpkralen, vier hangers en een klauw  van een oehoe naast het stoffelijk overschot.

De zorg waarmee het kind werd begraven en de voorwerpen die om haar heen werden geplaatst, wijzen erop dat zij werd gewaardeerd en waarschijnlijk vanaf haar geboorte als lid van de stam werd beschouwd. “Het suggereert dat persoonlijkheid, of erkenning van individuen binnen een samenleving, werd doorgegeven aan zeer jonge vrouwen,” zei Caley Orr, een paleo-antropoloog en coauteur van de studie in Scientific Reports.

Het is zeldzaam om de overblijfselen van baby’s te vinden omdat ze zo klein zijn dat ze in de loop van duizenden jaren desintegreren. De overblijfselen van deze baby, die tussen de 40 en 50 dagen oud was toen ze stierf, zijn de oudste die in Eurazië zijn gevonden.

Jamie Hodgkins, hoofdauteur en paleo-archeoloog aan de Universiteit van Colorado, Denver, zei dat het “uiterst zeldzaam” is om zulke goed gedocumenteerde, uitgebreide graven uit het Mesolithicum te vinden. In het rapport wordt uitgelegd dat de artefacten die naast de baby werden gevonden “wijzen op een aanzienlijke materiële en emotionele investering in de bijzetting van het kind”.

Het feit dat het om een meisje ging, logenstraft de moderne veronderstelling dat jongens belangrijker gevonden werden. “Rijkelijk versierde graven werden verondersteld van jongens te zijn omdat ze pasten in de West-Europese opvatting dat mannen status hebben en vrouwen niet,” zei Dr. Hodgkins.

De resten werden voor het eerst ontdekt in 2017, maar pas het jaar daarop goed opgegraven. Het artikel in Scientific Reports verscheen in december 2021.

Tekst Alun Harvey

Vertaling: Hans Meijering

Vorig artikelArchaeological monument of Oud-Wolfheze
Volgend artikelTusschenwater

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.