Nieuwe Stonehenge tentoonstelling in Londen

0
667

Stonehenge is één van ’s werelds bekendste prehistorische monumenten en toch is het nog nooit het middelpunt geweest van een grote tentoonstelling in het British Museum in Londen. Maar nu zal de allereerste tentoonstelling, getiteld “The World of Stonehenge” , van februari tot juli 2022 te bezichtigen zijn.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van Groot-Brittannië en Europa van 4000 tot 1000 voor Christus en gaat in op de mythen en legenden rond de locatie op Salisbury Plain. Bezoekers komen ook meer te weten over de nieuwste archeologische inzichten met betrekking tot het doel van de cirkel en over de mensen die hem hebben gemaakt. Er zullen allerlei fascinerende voorwerpen te zien zijn die het menselijke verhaal achter de steencirkel vertellen. Daartoe behoren stenen bijlen uit de Italiaanse Alpen, prachtige gouden sieraden en de verbazingwekkende Hemelschijf van Nebra, de oudst bekende kaart van de sterren (zie Nebra-sky-disc op deze site).

Een van de hoofddoelen van de tentoonstelling zal zijn het idee te ontkrachten dat de mensen die Stonehenge bouwden in een geïsoleerde en primitieve samenleving leefden. De tentoonstelling, die Groot-Brittannië en Europa bestrijkt, plaatst het prehistorische leven in een internationale context en legt het belang uit van handelsroutes en contacten over het Kanaal.

Er zal ook een 4.000 jaar oude houtcirkel, Seahenge genaamd, te zien zijn.

De tentoonstelling is geopend van 17 februari tot 17 juli 2022. Voor meer details: zie de website van het British Museum https://www.britishmuseum.org/exhibitions/world-stonehenge.

U kunt meer te weten komen over Stonehenge op de blog website van het British Museum in een artikel geschreven door de curator van de tentoonstelling Jennifer Wexler. Zie: Inleiding tot Stonehenge

NB: Op het moment van schrijven (eind januari 2022) zijn bijna alle Covid-beperkingen in Groot-Brittannië opgeheven, waardoor reizen veel gemakkelijker en veiliger is geworden.

Tekst: Alun Harvey

Vertaling: Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.