Oerschool en Oeracademie – Prehistorie dichtbij

0
362
Schoolklas krijgt live les van archeoloog van het Hunebedcentrum.

Het Hunebedcentrum is een museum dat als taak heeft om door middel van communicatie en educatie het verhaal over de Hunebedden en archeologische locaties in het Drentse landschap en daarbuiten aan zoveel mogelijk mensen te vertellen met als doel om daarmee deze locaties te beschermen. Op vele wijzen weet het Hunebedcentrum al vele jaren het publiek te bereiken via een mix van communicatiemiddelen, varierend van websites tot folders, van artikelen in allerhande media tot persmomenten. Velen kennen daardoor de thematiek van het Hunebedcentrum.

Echter, door de loop van de jaren zie je dat bepaalde specifieke doelgroepen nieuwe wensen hebben en nieuwe communicatiekanalen tot zich nemen. In dat kader is het Hunebedcentrum begonnen met twee specifieke communicatiekanalen: de Oerschool voor scholieren en de Oeracademie voor volwassenen die op zoek zijn naar een inhoudelijke verdieping.

De Oerschool is een online omgeving waarbij een archeoloog digitaal live in de school komt en een interactieve digitale les heeft met een klas. Het idee hierachter bestond al jaren maar door corona is er een versnelling in gekomen. Immers de klassen konden niet op schoolreis en werden min of meer gedwongen om thuis onderwijs te volgen, in kleine klassen les te krijgen of waren aan het schoolgebouw gekluisterd. Sinds enige jaren worden daarom via een nieuw ontworpen studio in het Hunebedcentrum live lessen gegeven door een archeoloog. Zo komen de schoolkinderen toch in aanraking met de hunebedden en aanverwante thema’s. Er zijn de afgelopen jaren al meer dan 50 schoolklassen bedient met deze methode. In de coronaperiode was het een goed alternatief voor een bezoek aan het Hunebedcentrum. Nu na corona wordt het of gebruikt als voorbereiding op een fysiek bezoek aan het museum of door scholen waarvoor de afstand naar Borger te groot is. De komende jaren zal dit een blijvende activiteit blijven waar scholen gebruik van kunnen maken.

Oerschool. Studio van waaruit de archeoloog van het Hunebedcentrum live een uitzending doet richting schoolklassen.

De Oeracademie is een grotendeels online omgeving waar geïnteresseerden een verdieping van informatie kunnen vinden. Dat kan deels door de vele artikelen die verschijnen op www.hunebednieuwscafe.nl en deels door een podcast en deels door lezingen (zowel fysiek als online) en workshops.

Op het Hunebednieuwscafe zijn anno 2022 al meer dan 4500 artikelen geplaatst die te maken hebben met de thematiek van het Hunebedcentrum, varierend van archeologie tot geologie, van archeobotanica tot voedselbos, van zwerfstenen tot artefacten, van nationaal tot internationaal. Deze artikelen zijn in rubrieken gezet die via de Oeracademie op de website van het Hunebedcentrum toegankelijk zijn. Een aantal van de artikelen zijn gekoppeld aan filmpjes waar extra uitleg wordt gegeven door deskundigen. De combinatie van tekst, foto’s en filmpjes is hedendaags en voor het Hunebedcentrum als Kenniscentrum essentieel.

Via de Oeracademie worden ook diverse lezingen aangeboden, zowel fysiek als online.

Nieuw voor het Hunebedcentrum is dat de locatie een Archeohotspot is. Dat zijn locaties waar de archeologie als wetenschap centraal staat. Via een fysieke locatie, een archeologisch educatief opgravingsterrein en via diverse filmpjes en artikelen komen mensen op een gebruiksvriendelijke manier in aanraking met archeologie.

archeohotspot

Deze publicatie en film maakt deel uit van het project Oerschool en oeracademie (met projectnummer NWA.1397.201.001 van het onderzoeksprogramma NWA Wetenschapscommunicatie 2020 dat (mede) is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

NWO

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.