De laatste reis van Ötzi

0
1375
Ötzi's gemummificeerde lichaam werd geconserveerd in een gletsjer

Ötzi is Europa’s oudst bekende menselijke mummie, een man die rond 3.300 v.Chr. op 45-jarige leeftijd stierf. Zijn lichaam werd geconserveerd in een gletsjer in Zuid Tirol in Italië tot het in 1991 door twee Duitse toeristen werd gevonden. Sindsdien is zijn goed bewaarde lichaam onderwerp van bijna continu wetenschappelijk onderzoek. Nieuwe wetenschappelijke methodes hebben onderzoekers in staat gesteld om nog meer te weten te komen over zijn leven en dood. Zo werd in 2018 in een artikel in het tijdschrift ‘Current Biology’ de inhoud van zijn laatste maaltijd onthuld (zie: “Ötzi’s laatste maaltijd”).

Het gemummificeerde lichaam van Ötzi, meer dan 5.000 jaar oud

Wetenschappers hebben nu de resultaten van verder onderzoek bekendgemaakt. In de kleding en darmen van het gemummificeerde lichaam vonden zij duizenden mos- en levermosfragmenten. Zorgvuldige bestudering van deze fragmenten in relatie tot het omringende landschap van het Ötztal heeft aangetoond dat Ötzi’s laatste reis hem vanuit het lager gelegen Schnalstal in Zuid-Tirol, Italië, naar het noorden had gevoerd.

Gebied van Ötzi’s laatste reis van Schnalstal naar Ötztal (Google maps)

Hoe heeft hij geleefd?

Nader onderzoek van het lichaam, met name van de botten in de benen, heeft ertoe geleid dat één van de deskundigen denkt dat Ötzi’s manier van leven lange wandelingen over heuvelachtig terrein omvatte. Dat suggereert dat Ötzi een herder op grote hoogte zou kunnen zijn geweest. Zijn kleren waren gemaakt van schapen- en geitenvacht en zijn schoenen waren waterdicht en breed, wat suggereert dat ze ontworpen zouden kunnen zijn om door de sneeuw te lopen.

Hoe is hij gestorven?

Archeologen en andere wetenschappers hebben veel gespeculeerd over hoe Ötzi aan zijn einde kwam. Is hij gestorven aan een natuurlijke oorzaak, zoals ziekte, of door blootstelling aan de kou tijdens een sneeuwstorm? Of, zoals ook is gesuggereerd, was hij het slachtoffer van een ritueel offer zoals de veenlijken van deTollund Man en het Meisje van Yde? Er is zelfs gesuggereerd dat zijn dood plaatsvond op een lagere hoogte en dat zijn lichaam daarna naar zijn laatste rustplaats hoog in de bergen werd gedragen.

Ötzi’s gemummificeerde lichaam werd bewaard in een gletsjer

Deze en vele andere fascinerende feiten en theorieën zijn te vinden op Ötzi’s Wikipedia-pagina op https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%96tzi  Ongetwijfeld heeft Ötzi’s lichaam nog meer geheimen te onthullen, maar in demomenteel ligt hij tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Zuid Tirol in Bolzano, Italië.

Text     Alun Harvey

Vertaling Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.