Speerwerpen in de prehistorie

0
1036

Speerwerpen – Neanderthalers deden het al, jagend op o.a. mammoeten. De oudst gevonden speerpunt is maar liefst 460.000 jaar oud en gevonden in Afrika. Pijlpunten gemaakt van steen of bot worden regelmatig gevonden. Er zijn echter wereldwijd maar op drie plekken houten resten gevonden afkomstig van speren, simpelweg omdat hout snel vergaat. Men kan door experimentele archeologie achterhalen of speren gebruikt zijn. In Duitsland, in de buurt van Leipzig, zijn 120.000 jaar oude impact sporen gevonden op botresten afkomstig van damherten. Door zelf speren te maken en te werpen kon men achterhalen dat de sporen van de vondst in Leipzig door een speer gemaakt waren.

Heel anders dan een boog, werd de speer gebruikt over korte afstanden van maximaal een meter of 8. Vaak werd zelfs helemaal niet geworpen met een speer maar werd tijdens het jagen een dier in de val gelokt en van dichtbij gestoken. Pas veel later, ongeveer 18.000 jaar geleden, jaagde men met de revolutionaire speerwerper, ook wel een atlatl genoemd. De atlatl is een soort extra lange werp arm waarmee je de speer een stuk harder kon werpen. Daardoor kon men over grotere afstanden jagen.

In dit artikel wordt de basis techniek beschreven van het werpen met een speer.

De techniek – stap voor stap

Stap 1. Goed werpen doe je met een gebalanceerde speer. Meet het kantelpunt van de speer af. Zakt de punt van de speer iets omlaag? -Dan heb je het zwaartepunt perfect afgemeten.
Stap 2. Leg de speer in je handpalm en klem hem licht tussen je vingers. Begin de worp met je werparm zo ver mogelijk naar achteren
Stap 3. Wijs met je andere arm in de richting waar je naar toe wilt werpen (het doel). Verplaats je gewicht op je achterste been, je standbeen. Houdt de speer in dezelfde lijn waarin je richt.
Stap 4. Stap krachtig naar voren.
Stap 5. Neem in je stap de speer mee langs je gezicht en werp deze.
Stap 6. Neem je gewicht mee naar voren en laat de speer los.

Bronnen:

https://www.britannica.com/technology/spear-thrower

https://www.slashgear.com/prehistoric-human-ancestors-hunted-with-spears-half-a-million-years-ago-16257345/

https://arstechnica.com/science/2018/06/archaeologists-armed-with-spears-demonstrate-how-neanderthals-hunted/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.