Lezingen: prehistorische gemeenschappen op het zand – is geweest!

0
576

In de provincie Drenthe wordt al ruim 100 jaar archeologisch onderzoek gedaan naar de plekken waar mensen vroeger woonden, de nederzettingen. Wanneer we deze nederzettingen bestuderen, is het duidelijk dat mensen gebruiken deelden, bijvoorbeeld hoe een huis te bouwen of aardewerk als ritueel in de grond te plaatsen. Toch blijkt ook steeds weer dat ze niet altijd alles precies hetzelfde deden. Van oudsher ligt de nadruk van onderzoek vaak alleen op de gedeelde aspecten, de normen. Maar wat nou als we ook eens zouden kijken naar wat mensen anders deden in het verleden? Zouden we dan niet meer te weten komen over de prehistorische bewoners van Drenthe?

Karen de Vries legt aan de hand van drie lezingen over huizenbouwtradities, de omgang met afval en rituele deposities van aardewerk uit hoe de laat-prehistorische bewoners van Drenthe door middel van materiële cultuur konden laten zien hoe zij tot grote gemeenschappen behoorden, maar tegelijkertijd ook het belang uitte van het behoren tot een eigen huishouden, dorpsgemeenschap of regio. Karen heeft onderzoek gedaan naar deze onderwerpen in haar recent afgeronde PhD onderzoek.

Deze reeks wordt georganiseerd in samenwerking met de Drentse Prehistorische Vereniging, Het Wetenschappelijk Fonds van de Drentse Prehistorische Vereniging, de Provincie Drenthe en het Hunebedcentrum.

Dinsdagavond 22 maart 2022 – 19:30
Lezing: Huizenbouwtradities
Klik hier voor meer informatie

Dinsdagavond 5 april 2022 – 19:30
Lezing: Afval 
Klik hier voor meer informatie

Dinsdagavond 19 april 2022 – 19:30
Lezing: Speciale deposities
Klik hier voor meer informatie

Aanmelden

Alle lezingen worden gehouden in het Hunebedcentrum in Borger en starten om 19:30. De entree voor de lezing op locatie is 5 euro, dat is inclusief een kop koffie of thee. DPV leden en Vrienden van het Hunebedcentrum kunnen deze lezing gratis volgen. Om zeker te zijn van jouw plaats vragen we je om je via communicatie@hunebedcentrum.nl aan te melden. Wil je de lezingen digitaal volgen? Klik dan op de link voor meer informatie bij de betreffende lezing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.