Zilveren munten en wisselvitrine

0
492

Twee detectorzoekers hebben in Drenthe zilveren munten uit de dertiende eeuw gevonden. Het gaat om vier `long cross pennies’ uit de tijd van de Engelse koning Hendrik III, die regeerde van 1216 tot 1272. Detectorzoekers Tim Zijlstra en Jeffrey van der Vlis vonden de munten nog aan elkaar geplakt in een stapeltje. De munten zijn vervolgens tijdens een spreekuur bij het Hunebedcentrum opgenomen in de PAN-database. Daardoor blijft de archeologisch waardevolle informatie van deze vondsten beschikbaar voor toekomstig onderzoek. De munten zijn nog niet online te zien in de PAN-database omdat er nog gewacht wordt op de determinatie van Numis, dit zal spoedig volgen.

De heren die de vondsten hebben gedaan zullen een drietal tijdelijke vitrines op chronologische volgorde bij het Hunebedcentrum inrichten. Momenteel zijn er vondsten uit de prehistorie tot en met de Romeinse tijd te bewonderen. De inhoud zal wisselen in september en dan zal de vitrine gevuld worden met materiaal uit de middeleeuwen (vroeg tot laat). Dan zullen ook de long cross pennies te zien zijn. Tot slot volgen vondsten uit de periode na de Middeleeuwen tot en met de moderne tijd.

Lees het volledige artikel van RTVDrenthe gewijd aan dit onderwerp hier.


Waar je aan moet denken als je zelf op pad wil met een metaaldetector:

1. Vraag altijd toestemming om te zoeken aan de grondeigenaar.

2. Zoek niet dieper dan 30 cm.

3. Zoek niet in gemeenten waar een detectorverbod geldt. Controleer dit in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

4. Zoek niet op (archeologische) monumenten. Hier vallen hunebedden ook onder.

5. Zoek niet met een metaaldetector onder water, niet op de waterlijn en niet in uiterwaarden van een rivier.

Meer informatie over de regels rondom het gebruik van een metaaldetector is te vinden op de website van PAN.

Zelf een archeologisch object in bezit?

Wil je meer weten of zelf ook vondsten laten bekijken door experts? Kijk op https://portable-antiquities.nl/ of kom naar één van onze spreekuren bij het Hunebedcentum.

PAN is een netwerk van universiteiten, (semi-) overheidsinstellingen, musea en De Nederlandsche Bank. Zij werken samen om vondsten uit de Nederlandse bodem en wateren te documenteren en te publiceren. Daardoor blijft waardevolle archeologische informatie over de vondsten en hun vondstlocatie beschikbaar voor wetenschap, erfgoedonderzoek en musea.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.