De tastbare archeologische schatten uit de bodem – deel 5

0
765
Fragment aardewerk gevonden bij de opgraving in Daalkampen (Davado)

De tastbare archeologische schatten uit de bodem

Het vinden van tastbaar materiaal gemaakt door mensen duizenden jaren geleden is spannend. Wetende dat een object ook werd vastgehouden door mensen zoals jij en ik, zorgt ervoor dat het verleden dichterbij komt.

Vaak bestaan de archeologische vondsten uit aardewerk of werktuigen gemaakt van vuursteen. Soms vinden archeologen vondsten gemaakt van kwetsbare organische materialen die onder natte omstandigheden bewaard zijn gebleven, zoals kleding gemaakt van plantenvezels, wol of leer. De niet-kwetsbare materialen worden na de opgraving gewassen en gedroogd om zo beter bekeken te kunnen worden door materiaalspecialisten.

Vondstmateriaal van een opgraving dat wordt gewassen om het zonder aarde door een specialist te laten bekijken (©UG, foto: Merel Weijer)

De ‘schatten’ waar archeologen het meest op hopen zijn objecten die het meeste informatie geven over het verleden. Dit zijn bijvoorbeeld vondsten die gedecoreerd zijn of andere herkenningspunten hebben. Bijzondere objecten die niet vaak teruggevonden worden of voorkomen, zijn archeologisch gezien ook erg waardevol omdat het logischerwijs meer nieuwe informatie geeft. Door de objecten in de originele omgeving op te graven kan er veel meer worden geconstateerd dan wanneer het een los object betreft door bijvoorbeeld het nemen en analyseren van aanvullende bodemmonsters.

In deze aflevering kijken we naar het archeologisch vondstmateriaal dat gevonden wordt bij archeologische opgravingen.

Uiteindelijk worden sommige vondsten ook getekend voor in de publicatie (©UG, foto: Merel Weijer)

Deze publicatie en film maakt deel uit van het project Oerschool en oeracademie (met projectnummer NWA.1397.201.001 van het onderzoeksprogramma NWA Wetenschapscommunicatie 2020 dat (mede) is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

NWO

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.