Letterlijk op zoek naar de sporen uit het verleden – deel 4

0
674
Sporen aangetroffen bij de opgraving in Daalkampen (Han Vastenhoud, RAAP)

Letterlijk op zoek naar de sporen uit het verleden

Bijna iedereen heeft wel eens een archeologisch object gezien, bijv. in een museum of op tv. Het zijn de gebruiksvoorwerpen van mensen uit het verleden. Bijvoorbeeld gereedschap, een wapen of iets simpels als een schaal of beker. Allemaal tastbare objecten die ons wat vertellen over de gebruikers en makers ervan. Maar archeologen zoeken niet alleen naar tastbaar materiaal voor informatie.

Genummerde sporen aangetroffen bij de opgraving in Daalkampen (Davado)

Archeologen zoeken letterlijk naar sporen uit het verleden. Wanneer er door mensen of dieren in de bodem gegraven wordt laat dit een kleurverschil achter ten opzichte van de bodem eromheen. Zo kun je dus de gaten van ingegraven palen van huisconstructies terugvinden ook al is de houten paal er zelf niet meer. Het herkennen van één paalgat is wat lastig, dus archeologen kijken naar de patronen van sporen om uit te zoeken door welke activiteiten de sporen zijn gemaakt.

Deze archeoloog heeft een dwarsdoorsnede gemaakt van een archeologisch spoor om het te kunnen meten en tekenen (Davado)

Riemke laat zien hoe deze sporen eruitzien, hoe archeologen deze herkennen en wat voor activiteit die sporen hebben gecreëerd.  

Deze publicatie en film maakt deel uit van het project Oerschool en oeracademie (met projectnummer NWA.1397.201.001 van het onderzoeksprogramma NWA Wetenschapscommunicatie 2020 dat (mede) is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

NWO

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.